Reciclarea aliajelor speciale - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Reciclarea aliajelor speciale

12 October 2018 - 02:44 PM Reciclare & Recuperare

CronimetApariția aliajelor speciale a avut la bază dorinţa omului de a inova industria aeronautică, o industrie în care cerinţele privind materialele utilizate sunt enorme: greutate scăzută, duritate şi rezistenţă mare, contracţie foarte mică la temperaturi scăzute şi dilatare redusă la temperaturi ridicate.

Unul din metalele importante pentru industria aviatică este titanul care este prezent în aliajele din care se fabrică motorul, trenul de aterizare, precum şi „scheletul“ aeronavei. Avioanele moderne precum Boeing 787-8 au un conţinut de titan de aproximativ 15%.

Pe lângă cerinţele privind calităţile ridicate ale materialelor, trebuie avută în vedere şi necesitatea reducerii emisiilor de CO2. Pentru realizarea acestui deziderat, motoarele moderne ating temperaturi de până la 1300°C. Aliajele de titan sunt utilizate aici pentru componente care funcţionează la temperaturi medii de până la 500°C. Peste acest nivel sunt utilizate aliaje cu nichel şi cobalt, adesea şi cu o protecţie ceramică.

De-a lungul timpului, materialele au fost optimizate nu numai în ceea ce privește rezistența la temperaturi ridicate, ci și în ceea ce privește rezistența la coroziune sau biocompatibilitatea. Astăzi sunt utilizate în principal în următoarele industrii: aviație, petrochimie, energie, tehnologie medicală, automobile și substanțe chimice. Numele tipice includ Aliajul 625, Aliajul 718, Aliajul C 4, Aliajul X.

Deoarece elementele nu apar de obicei în forma lor pură, ele trebuie obținute prin activități miniere. Titanul, de exemplu, este extras din ilmenit și rutil. Dioxidul de titan este transformat la temperatură ridicată cu ajutorul clorului în tetraclorură de titan. Este un proces energofag și, din păcate, acest lucru se poate spune pentru toate materiile prime necesare.

De aceea reciclarea aliajelor speciale este atât de importantă pentru CRONIMET. În domeniul de activitate al CRONIMET, specializat în reciclarea durabilă a aliajelor speciale și a titanului, filialele Metalloy din Hamburg și United Alloys din SUA recuperează aproximativ 25.000 de tone anual. Acestea provin din deşeuri solide. Curățarea și prelucrarea deşeurilor de aliaje speciale face ca procesul de reciclare a produsului CRONIMET să devină unic. Metalele procesate pot fi astfel folosite direct în topirea inductivă prin vid.

Cronimet

Necesitatea de a depăşi limitele a ceea ce este fezabil din punct de vedere tehnic va continua. Industria susţine cercetarea în domeniu: ea se concentrează în prezent pe compozite din fibre, hibride metalice/ plastic, aliaje speciale cu titan şi aluminiu, precum și pe forma materialelor și optimizarea geometriilor. Noua provocare a reciclării este de a separa metalele din compozitele şi aliajele din ce în ce mai complexe aflate în instalațiile de stocare antropice (cuvânt cheie: minerit urban) pentru a le menține în circuitul de producţie.

Pentru a recicla materialele reutilizabile utilizate în aviație, CRONIMET a efectuat o analiză a disponibilității potenţiale a deșeurilor de aviație, în colaborare cu Fraunhofer Society.

Bazându-se pe aceasta, CRONIMET a dezvoltat un proces în care nu se conservă numai resurse, ci și componente cu relevanță ridicată pentru siguranță, care pot fi reciclate într-o manieră controlată. Deoarece fiecare kilogram pe care nu trebuie să-l extragem din pământ ne protejează mediul. Asta nu mai sună patetic - se pot câștiga și bani astfel. Și acest lucru este, pe lângă îndeplinirea unei datorii față de generațiile viitoare, un motivator destul de bun.

CRONIMET contact în România:
Şerban Korek
Trader Europe
Korek.Serban@cronimet.de
www.cronimet.comAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare