Câmpia Turzii are două stații inteligente de colectare Sigurec City - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Câmpia Turzii are două stații inteligente de colectare Sigurec City

11 November 2018 - 09:40 AM Reciclare & Recuperare

Inaugurarea staţieiPentru a stimula colectarea separată a deșeurilor în vederea atingerii țintelor obligatorii de reciclare la nivel local, Primăria Municipiului Câmpia Turzii, grupurile de reciclare Green Group și Romcarbon, ECOTIC și asociația de transfer de responsabilitate Next Eco Recycling au inaugurat la sfârşitul lunii octombrie în Câmpia Turzii două stații inteligente Sigurec City de colectare a deșeurilor.

Aici oamenii pot aduce majoritatea deșeurilor reciclabile pe care le generează acasă, după sortarea lor pe categorii: ambalaje de plastic, sticlă, doze de aluminiu, hârtie, carton, echipamente electronice și electrice, becuri și baterii. Totodată, ei primesc pe loc contravaloarea deșeurilor în bani, în funcție de tipul și cantitatea reciclabilelor sau vor putea să redirecționeze suma respectivă către o cauză socială. Recompensele pentru deșeuri se oferă numai pentru cantități ce depășesc un kilogram pentru fiecare tip de deșeu.

Stațiile Sigurec City oferă 100% transparență și trasabilitate, fiind dotate cu un sistem informatic care înregistrează și asigură transmiterea datelor despre deșeuri în timp real, realizând astfel raportări corecte despre cantitățile colectate către Primăria Municipiului Câmpia Turzii. Totodată, prin amplasarea celor două stații Sigurec City au fost create noi locuri de muncă în Câmpia Turzii, toți operatorii stațiilor fiind recrutați local.

Stațiile Sigurec City din Câmpia Turzii pot fi găsite în Strada Parcului și Strada Griviței.

„Transpunerea pentru prima dată în legislația românească a Directivei CE 94/62/CE prin Hotărârea de Guvern nr. 61/2005 privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje a reprezentat la vremea respectivă un pas important în reciclarea deșeurilor din România. Totodată, faptul că la Câmpia Turzii reciclarea a trecut la un nou nivel, prin amplasarea acestor două stații Sigurec City, reprezintă un pas important în alinierea orașului nostru la standardele europene privind reciclarea și de asemenea în dezvoltarea serviciilor publice acordate cetățenilor de către municipalitate. În calitate de edil al orașului, sunt mândru și mulțumit de pașii care se întreprind în vederea asigurării unui climat modern și eficient de gestionare a deșeurilor reciclabile“, a declarat Dorin Nicolae Lojigan, primarul Municipiului Câmpia Turzii.

Prezent la eveniment, preşedintele Green Group, Constantin Damov, a declarat: „Green Group a lansat proiectul de colectare Sigurec în anul 2013, iar de atunci şi-a diversificat portofoliul pentru a oferi soluții de colectare adaptate stilurilor de viață diferite ale oamenilor. Stațiile Sigurec City au fost gândite pentru a răspunde nevoilor unor localități precum Câmpia Turzii, fiind ușor de amplasat în apropierea locuințelor. Cu ajutorul operatorului prezent în permanență la stații, colectarea se face rapid, iar cetățenii au garanția că deșeurile ajung direct și sigur în fabricile de reciclare“.

Toate materialele colectate sunt transportate în fabricile de reciclare din România partenere în proiect, precum Greentech, GreenWEEE, Greenlamp, Greenglass Recycling sau Romcarbon. Aici, deșeurile sunt procesate și pregătite pentru a fi transformate în produse noi. De exemplu, deșeurile PET sunt sortate, spălate și măcinate, apoi transformate în fulgi PET, din care se produce fibră sintetică poliesterică, un produs cu aplicații în industrii precum cea auto, produse de igienă, decorațiuni interioare etc.

Lansarea celor două stații de colectare marchează prima etapă de implementare a prevederilor din Acordul Voluntar semnat în mai 2018 între Primăria Municipiului Câmpia Turzii și partenerii Green Group, Romcarbon, Next Eco Recycling și ECOTIC. Obiectivul principal al acordului este atingerea ţintelor obligatorii de valorificare a cantităţilor de deşeuri municipale generate. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare