Anchete de corupție și fraudă în industria britanică de reciclare a plasticului
11 November 2018 - 10:42 AM Reciclare & RecuperareThe Guardian a publicat recent un amplu material despre investigațiile privind abuzurile și fraudele din industria britanică de reciclare a plasticului. Agenția de Mediu a Guvernului britanic a înființat o echipă de anchetă condusă de specialiști din serviciile secrete care investighează infracțiunile din sistem, în timp ce tot mai multe țări refuză sau limitează transporturile de deșeuri din plastic exportate de Marea Britanie.
ecologic
Potrivit The Guardian, Agenția de Mediu britanică (EA) a început să ancheteze o serie de infracțiuni: exportatori care au făcut declarații false cu privire la mii de tone de deșeuri de plastic inexistente în realitate, cazuri în care deșeuri de plastic sunt aruncate în râuri și mări în loc să fie reciclate sau transporturi ilegale de deșeuri de plastic trimise prin Olanda în Orientul Îndepărtat. De asemenea, instituția ar trebui acum să cerceteze de ce unele companii britanice cu infracțiuni repetate de transport de deșeuri contaminate sunt lăsate să facă în continuare export.
În Marea Britanie, companiile exportatoare de deșeuri câștigă milioane de lire taxând producătorii și detailiștii pentru a le elibera certificate de recuperare a deșeurilor din plastic - care valorează acum 60 de lire pe tonă - prin care să dovedească guvernului că și ei contribuie la reciclare.
În această vară, Biroul Național de Audit a criticat dur sistemul pentru că este deschis fraudelor și abuzurilor. Printre principalele probleme semnalate era faptul că totul se bazează pe declarațiile companiilor cu privire la câte deșeuri de ambalaje exportă.
Astfel au apărut mari discrepanțe între cifrele declarate de exportatori și cantitățile de deșeuri de ambalaje înregistrate în punctele vamale. Din datele analizate de The Guardian rezultă că firmele exportatoare au declarat că au expediat peste granițe cu 35.135 tone de plastic mai mult decât cantitățile care au părăsit țara și au fost înregistrate ca deșeuri în vămile britanice. Se pare așadar că multe companii exportă încărcături pe care le declară drept deșeuri din plastic pentru a beneficia de prețul de 60-70 de lire pe tonă aferent certificatelor de recuperare.
Zilnic, cel puțin 100 de containere cu deșeuri din plastic sunt expediate prin porturi ca Felixstowe sau Southampton spre Europa sau Orientul Îndepărtat. Surse apropiate anchetei au declarat publicației citate că reprezentanții Agenției de Mediu britanice nu au vizitat niciodată vreunul dintre locurile unde sunt trimise spre reciclare toate aceste deșeuri.
Jacob Hayler, directorul executiv al Asociației de Servicii pentru Mediu (Environmental Services Association, entitate care reunește principalii actori din domeniul colectării și reciclării de pe piața britanică) se numără printre primii care au semnalat Agenției de Mediu discrepanțele dintre cifrele declarate și cantitățile exportate. Hayler a declarat că aici este vorba despre corupție și crimă organizată: „Agenția și alții se gândesc cum ar putea îmbunătăți aplicarea legii… este vorba despre crimă organizată, de bande de infractori care exploatează sistemul“.
În timp ce investigația e în curs de desfășurare, Marea Britanie caută noi piețe unde să-și trimită deșeurile de plastic. După ce China a stopat acceptarea acestora în ianuarie 2018, exporturile britanice s-au îndreptat spre Malaezia, Vietnam și Polonia. Dar Malaezia și Vietnamul au impus apoi interdicții temporare asupra importurilor, iar Polonia are în vedere impunerea unor restricții, semn că țările devin tot mai prudente, pe fondul dovezilor care au indicat rate mari de contaminare.
Conform The Guardian, cifrele arată o creștere a exporturilor din Marea Britanie către Turcia și Olanda. Mai mulți reprezentanți din domeniu consideră că piețele de export pe care se bazează Marea Britanie în eforturile sale de a-și atinge țintele de procesare a peste 50% a deșeurilor din plastic până în 2020 s-ar putea epuiza în câteva săptămâni.
Phil Conran, directorul companiei 360 Environmental și președintele comitetului consultativ al guvernului pe tema ambalajelor, a declarat că „toate aceste piețe închid efectiv ușa materialelor de proastă calitate și devin tot mai stricte în ceea ce acceptă“.
Noile piețe au adus și mai multe temeri de abuz. În conformitate cu declarațiile făcute de companii, în primele trei luni ale acestui an Marea Britanie a exportat în Turcia 27.034 tone de deșeuri din plastic, comparativ cu 12.022 tone în primele trei luni ale anului 2017, iar exporturile către Olanda au crescut cu aproape 10.000 de tone în primele șase luni din 2018 față de prima jumătate a anului 2016.
Agenția de Mediu a fost sesizată că unele firme exportatoare profită de faptul că pe teritoriul Europei controalele sunt mai puțin stricte și folosesc Olanda pentru „spălarea“ unor mari cantități de deșeuri pe care apoi le transportă ilegal în state din Orientul Îndepărtat.
Addie van der Stappen, reprezentantul companiei olandeze de reciclare Kunststof Recycling, a declarat că țara sa nu are capacitatea de reprocesare a cantităților tot mai mari de deșeuri din plastic venite din Marea Britanie: „Nu va fi reciclat tot. Europa este sufocată de plastic din Anglia, britanicii îneacă Europa în plasticul lor“.
Exporturile crescute spre Turcia ridică temerea că și mai multe deșeuri de plastic britanice vor ajunge în apele mărilor. Specialiștii se întreabă dacă în Turcia deșeurile sunt depozitate pentru a fi reciclate ulterior sau nu sunt reciclate deloc.
Raportul Biroului Național de Audit publicat pe 19 iulie 2018 a criticat aspru lipsa de fermitate a EA și a Guvernului. Documentul avertizează că stimulentele financiare încurajează companiile să pretindă în mod fraudulos că au reciclat ambalaje din plastic și există riscul ca mari cantități să nu fie reciclate la standardele cerute Marii Britanii ori să nu fie reciclate deloc și să contribuie la poluare.
Marie Fallon, reprezentanta Agenției de Mediu, a confirmat în fața membrilor Parlamentului că a fost înființată o echipă condusă de specialiști din cadrul serviciilor de informații pentru a investiga fraudele și actele de corupție din sistemul de export al deșeurilor. Fallon a admis că de-a lungul anilor instituția ar fi putut face mai mult pentru combaterea abuzurilor și a recunoscut că în perioada 2016-2017 agenția a efectuat sub 40% din cele 346 de controale în teren pe care și le propusese.
Datele EA arată că în ultimele trei luni șase exportatori au avut licențele suspendate sau anulate, iar în ultimii trei ani o companie a avut 57 de containere cu deșeuri de plastic oprite în porturile britanice din cauza contaminării.
În prezent, în Marea Britanie continuă să opereze cinci companii exportatoare cunoscute ca având risc ridicat, iar alte 33 considerate cu risc mediu au încă acreditare pentru a exporta deșeuri de plastic.

Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare
-
Sistemul de garanţie-returnare este un instrument important al economiei circulare
11 August 2020 - 04:27 PMSubiecte precum schimbările climatice, poluarea terestră şi marină, dependenţa de combustibilii fosili pe fondul creşterii cererii de resurse pe ...
-
Constantin Damov: „Economia circulară este ultima şansă pe care omenirea o are pentru a renaşte economic şi sustenabil“
11 August 2020 - 04:08 PMCoaliţia pentru Economie Circulară este o organizaţie neguvernamentală care şi-a propus să promoveze în România principiului european privi ...
-
Campania „Fii la tine-n țară la fel ca afară“ a ajuns în Brașov
24 April 2020 - 11:14 AMCampania naţională de informare „Fii la tine-n ţară la fel ca afară” organizată de ECOTIC în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi ...
-
ECOTIC a lansat campania naţională „Fii la tine-n ţară la fel ca afară!“
24 April 2020 - 10:30 AMPe 14 ianuarie 2020 ECOTIC a lansat în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prima campanie națională de informare privind cole ...
-
Peste 1.900 tone deșeuri din echipamente de iluminat colectate și reciclate în 2019
11 April 2020 - 02:37 PMÎn 2019 Asociația Recolamp a colectat, tratat și reciclat 1.914 tone deșeuri din echipamente de iluminat, asigurând o țintă de colectare de 49, ...
-
Industria reciclării deșeurilor electrice în anul 2020, sub semnul întrebării
11 April 2020 - 01:55 PMImpactul la nivel mondial al pandemiei COVID-19 este încă foarte greu de anticipat, însă în mod cert consecințele se vor resimți pentru mult ti ...
-
Industria cimentului declară că respectă integral legislația din domeniul deșeurilor
11 April 2020 - 01:29 PMCIROM (Patronatul din industria cimentului și altor produse minerale pentru construcții din România) face următoarele precizări ca urmare a infor ...
-
Cristian Pocol: „Obiectivul nostru comun trebuie să fie crearea unei puternice industrii naţionale de reciclare“
11 April 2020 - 01:18 PMDeşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) reprezintă o mare problemă la nivel global, iar îndeplinirea obiectivelor de colectare d ...
-
Sistemul garanţie-depozit este singura soluţie pentru atingerea obiectivelor de reciclare
10 April 2020 - 02:48 PMImplementarea unui sistem garanție-depozit în România este o soluție prin care reciclarea deșeurilor de ambalaje se poate face eficient și la co ...
-
Noi reguli pentru Iridex și Ecosud
09 April 2020 - 01:29 PMÎn martie a.c. Garda Națională de Mediu a efectuat o serie de controale la depozitele de deșeuri Iridex și Ecosud. Comisarii au constatat mai mul ...
-
Coincinerarea deșeurilor, între profit și nevoia de transparență
13 March 2020 - 02:00 PMÎn februarie 2020 Digi24 a readus în discuție un documentar de anul trecut despre fabricile de ciment care ard deșeuri periculoase din import și ...
-
Ionuţ Georgescu: „Unul dintre principiile fundamentale ale companiei FEPRA este transparența“
12 March 2020 - 02:00 PMFost ONG-ist, apoi șef al Direcției deșeuri din Ministerul Mediului și acum antreprenor, Ionuț Georgescu este unul dintre cei mai cunoscuți spec ...
-
Clienţii magazinelor LaDoiPaşi au predat spre reciclare 1.000 kilograme baterii
12 March 2020 - 01:44 PMAsociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) a colectat în 2019 din rețeaua LaDoiPași peste 1.000 kilograme baterii uzate aduse d ...
-
Taxarea plasticului nereciclat este un impediment major în adoptarea bugetului UE
12 March 2020 - 01:34 PMAdoptarea bugetului Uniunii Europene pentru noul cadru financiar multianual (CFM) 2021-2027 se anunță a fi o sarcină extrem de dificilă pentru Cha ...
-
Ca să trăim mai sănătos trebuie să predăm corect deșeurile
12 March 2020 - 01:25 PMCreșterea consumului și suprapopularea din ultimul secol au pus o mare presiune pe resursele naturale. Conform unei analize realizate de Global Foot ...