Recolamp a reciclat peste 4.750 de tone de becuri și echipamente de iluminat
12 July 2019 - 01:43 PM Reciclare & RecuperareAsociația Recolamp este prima organizație colectivă din România care a sprijinit colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor de echipamente de iluminat. Printr-un efort continuu, Recolamp a devenit cel mai important susținător din România al colectării selective și reciclării deșeurilor din echipamente de iluminat, construind de la zero, prin forțe proprii, cea mai mare rețea de colectare a deșeurilor de echipamente de iluminat la nivel național, un sistem care a fost pus în mod gratuit la dispozi-ția tuturor generatorilor de deșeuri din România.
În anul 2007 când s-a înființat Recolamp, tot ce însemna gestionarea deșeurilor în România era la început: legislația, colectarea, informarea și conștientizarea cetățenilor. De atunci și până acum asociația s-a implicat activ: a pus bazele sistemului de management al becurilor și deșeurilor de echipamente de iluminat, a făcut lobby pentru implementarea directivei europene în domeniu, a creat o infrastructură puternică și un amplu lanț de colectare și reciclare de la zero, a contribuit la atingerea țintelor europene în domeniu, a derulat parteneriate strategice, a contribuit la schimbarea legislației privind reciclarea, a devenit membru EucoLight (Asociația Europeană a organizațiilor care preiau răspunderea reciclării deșeurilor din echipamente de iluminat) și a derulat proiecte de educare și conștientizare.
Asociația Recolamp și-a consolidat infrastructura de colectare an de an, ajungând în 2019 la parteneriate cu peste 13.000 de generatori de deșeuri în întreaga țară și peste 50 de colectori și reciclatori activi.
În cei 12 ani de activitate Recolamp a colectat și reciclat mai mult de 4.750 tone de echipamente de iluminat, o cantitate semnificativă dacă luăm în calcul faptul că în România deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) reprezintă 5% din totalul deșeurilor generate, iar deșeurile din echipamente de iluminat (becuri și corpuri de iluminat) sunt doar 3% din totalul de DEEE-uri. Dacă la toate acestea adăugăm nepăsarea aproape generală a cetățenilor care aruncă anual la coșul de gunoi aproximativ 5 milioane de becuri economice, indiferenți față de pericolul pe care îl reprezintă pentru mediu aceste deșeuri periculoase care sunt becurile economice, activitatea Asociației Recolamp este cu atât mai semnificativă.
Pentru perioada următoare Recolamp își propune să atingă obiectivele de reciclare în numele producătorilor pe care îi reprezintă, să continue demersurile de educare și conștientizare, să extindă rețeaua de parteneri și colaboratori și infrastructura de colectare.
Ori de câte ori se arde, reciclează-l!
De la înființare și până în prezent, Recolamp a dezvoltat numeroase campanii de informare și colectare, a participat la multe conferințe și dezbateri publice, a extins rețeaua națională de centre de reciclare „colț verde“, a dezvoltat parteneriate strategice, a schimbat mentalități și a crescut încet dar sigur cantitățile de deșeuri colectate. Un instrument important în atingerea țintelor de colectare îl reprezintă campaniile dedicate profesioniștilor și companiilor publice și private, scopul acestora fiind implicarea profesioniștilor în colectarea selectivă de deșeuri din echipamente de iluminat și transformarea reciclării într-un obicei.
Campania „Ori de câte ori se arde un bec, reciclează-l și câștigă garantat premii!“ - aflată anul acesta la a VI-a ediție - este o acțiune de succes. Electricienii, care au acces prin activitatea lor zilnică la cantități mari de deșeuri din echipamente de iluminat, s-au alăturat asociației Recolamp în colectarea deșeurilor periculoase de pe tot teritoriul României. Dacă în campania din 2018 s-au colectat 20 tone de deșeuri din becuri economice, becuri LED și tuburi de neon, anul acesta, din luna ianuarie până în mai, profesioniștii au adus în cele peste 300 de magazine de produse electrice participante mai mult de 16 tone de deșeuri, înregistrând o dublare a cantităților față de cele colectate în primele cinci luni ale campaniei de anul trecut.
Tu reciclezi, Recolamp te premiază
O altă campanie importantă este cea dedicată companiilor specializate în facility management și iluminat public - „Tu reciclezi, Recolamp te premiază“. Deși se află la prima ediție, în campanie s-au înscris mai mult de 50 de companii care în doar șase luni au colectat în vederea reciclării și tratării peste 140 tone de deșeuri din echipamente de iluminat. Acțiunea va continua cu o nouă etapă începând din iulie 2019.
Anca Irina Lupusavei, directorul de marketing al Recolamp ne-a declarat: „Deși există voci sceptice care încă susțin că nu se face primăvară cu o floare, nici reciclare cu un bec ars, noi considerăm că fiecare deșeu colectat corect care ajunge la centrele de reciclare are un impact important asupra mediului. Pentru că prin reciclare sunt valorificate și reintroduse in circuitul economic toate materiile prime dintr-un bec, iar substanțele toxice ca mercurul sunt extrase și depozitate în condiții de maximă siguranță. Mai este mult de lucru pe piață, iar noi continuăm să ne extindem rețeaua de colaboratori, să invităm companiile și instituțiile să aleagă Recolamp ca partener, mai ales că serviciile noastre sunt gratuite. Continuăm de asemenea să dezvoltăm și să implementăm noi campanii de conștientizare pentru a ajunge cât mai aproape de oameni și a-i determina să colecteze selectiv deșeurile din echipamentele de iluminat“.
Din 15 iunie 2019, Recolamp este prezent cu campanii pentru publicul larg în aproximativ 300 de locații noi din rețelele de magazine Hornbach și respectiv LaDoiPași. Punctele de colectare Recolamp sunt disponibile pentru oricine își dorește să colecteze selectiv deșeurile din echipamente de iluminat și să contribuie activ la un mediu curat. Punctele de colectare „Colț Verde“ pot fi identificate rapid consultând harta de pe site-ul www.recolamp.ro.
Reciclează și luminezi o casă!
„Tu reciclezi, iar SIGUREC și RECOLAMP luminează o casă“ este numele proiectului organizat de Green Group și Asociația Recolamp în perioada octombrie 2018 - aprilie 2019. Scopul campaniei de conștientizare și colectare selectivă a becurilor arse a fost acela de a „transforma“ deșeurile colectate într-o casă luminată.
Pe lângă componenta de informare și reciclare, campania și-a propus ca prin implicarea populației de a aduce becuri la stațiile de colectare SIGUREC să susțină o cauză socială în comunitate. Astfel, sub provocarea colectării unui milion de becuri, oamenii au răspuns pozitiv și s-au mobilizat pentru a putea lumina cu panouri solare o casă care nu beneficia de electricitate.
SIGUREC și Asociația Recolamp sunt parteneri cu tradiție deja în organizarea campaniilor de conștientizare asupra beneficiilor colectării selective a deșeurilor din echipamente de iluminat. Campania din acest an a pus la dispoziția oamenilor peste 35 de stații SIGUREC de colectare selectivă în spații comerciale și a colectat peste 2,5 tone de becuri arse. Acestea vor ajunge în condiții optime la fabricile de reciclare și nu în gropile de gunoi.
„Ideea de a lumina o casă a unei familii fără posibilități susține misiunea pe care noi o urmăm, anume să dăm deșeurilor valoare: o dată prin reciclarea într-un mediu controlat, dar și prin a oferi cetățenilor posibilitatea de a transforma becul lor ars în lumină sub altă formă, prin racordarea la energie cu panouri solare. Dacă în anul 2015 Asociația Casa Share a construit o casă în Popricani, județul Iași pentru familia Hrișcu, cu nouă copii care sunt crescuți doar de mamă, astăzi, prin implicarea noastră, a partenerului Recolamp și a cetățenilor am creat premisele esențiale pentru construirea unei comunități puternice de oameni educați, care acționează pentru îmbunătățirea calității vieții într-un mod sustenabil“, a declarat Mihaela Sofronea, reprezentant comunicare Green Group. ecologic

Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare
-
Sistemul de garanţie-returnare este un instrument important al economiei circulare
11 August 2020 - 04:27 PMSubiecte precum schimbările climatice, poluarea terestră şi marină, dependenţa de combustibilii fosili pe fondul creşterii cererii de resurse pe ...
-
Constantin Damov: „Economia circulară este ultima şansă pe care omenirea o are pentru a renaşte economic şi sustenabil“
11 August 2020 - 04:08 PMCoaliţia pentru Economie Circulară este o organizaţie neguvernamentală care şi-a propus să promoveze în România principiului european privi ...
-
Campania „Fii la tine-n țară la fel ca afară“ a ajuns în Brașov
24 April 2020 - 11:14 AMCampania naţională de informare „Fii la tine-n ţară la fel ca afară” organizată de ECOTIC în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi ...
-
ECOTIC a lansat campania naţională „Fii la tine-n ţară la fel ca afară!“
24 April 2020 - 10:30 AMPe 14 ianuarie 2020 ECOTIC a lansat în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prima campanie națională de informare privind cole ...
-
Peste 1.900 tone deșeuri din echipamente de iluminat colectate și reciclate în 2019
11 April 2020 - 02:37 PMÎn 2019 Asociația Recolamp a colectat, tratat și reciclat 1.914 tone deșeuri din echipamente de iluminat, asigurând o țintă de colectare de 49, ...
-
Industria reciclării deșeurilor electrice în anul 2020, sub semnul întrebării
11 April 2020 - 01:55 PMImpactul la nivel mondial al pandemiei COVID-19 este încă foarte greu de anticipat, însă în mod cert consecințele se vor resimți pentru mult ti ...
-
Industria cimentului declară că respectă integral legislația din domeniul deșeurilor
11 April 2020 - 01:29 PMCIROM (Patronatul din industria cimentului și altor produse minerale pentru construcții din România) face următoarele precizări ca urmare a infor ...
-
Cristian Pocol: „Obiectivul nostru comun trebuie să fie crearea unei puternice industrii naţionale de reciclare“
11 April 2020 - 01:18 PMDeşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) reprezintă o mare problemă la nivel global, iar îndeplinirea obiectivelor de colectare d ...
-
Sistemul garanţie-depozit este singura soluţie pentru atingerea obiectivelor de reciclare
10 April 2020 - 02:48 PMImplementarea unui sistem garanție-depozit în România este o soluție prin care reciclarea deșeurilor de ambalaje se poate face eficient și la co ...
-
Noi reguli pentru Iridex și Ecosud
09 April 2020 - 01:29 PMÎn martie a.c. Garda Națională de Mediu a efectuat o serie de controale la depozitele de deșeuri Iridex și Ecosud. Comisarii au constatat mai mul ...
-
Coincinerarea deșeurilor, între profit și nevoia de transparență
13 March 2020 - 02:00 PMÎn februarie 2020 Digi24 a readus în discuție un documentar de anul trecut despre fabricile de ciment care ard deșeuri periculoase din import și ...
-
Ionuţ Georgescu: „Unul dintre principiile fundamentale ale companiei FEPRA este transparența“
12 March 2020 - 02:00 PMFost ONG-ist, apoi șef al Direcției deșeuri din Ministerul Mediului și acum antreprenor, Ionuț Georgescu este unul dintre cei mai cunoscuți spec ...
-
Clienţii magazinelor LaDoiPaşi au predat spre reciclare 1.000 kilograme baterii
12 March 2020 - 01:44 PMAsociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) a colectat în 2019 din rețeaua LaDoiPași peste 1.000 kilograme baterii uzate aduse d ...
-
Taxarea plasticului nereciclat este un impediment major în adoptarea bugetului UE
12 March 2020 - 01:34 PMAdoptarea bugetului Uniunii Europene pentru noul cadru financiar multianual (CFM) 2021-2027 se anunță a fi o sarcină extrem de dificilă pentru Cha ...
-
Ca să trăim mai sănătos trebuie să predăm corect deșeurile
12 March 2020 - 01:25 PMCreșterea consumului și suprapopularea din ultimul secol au pus o mare presiune pe resursele naturale. Conform unei analize realizate de Global Foot ...