Bucureștiul intră încet dar sigur în zodia gunoaielor
10 February 2020 - 12:44 PM Reciclare & RecuperareUn oraș mizerabil, Bucureștiul este în prezent imaginea perfectă a corupției instituționalizate din ultimii 20 de ani. Salubrizarea se face ca acum 100 de ani, gunoaiele sunt strânse la grămadă și duse la gropile de gunoi, colectarea selectivă este doar la nivel de intenție, iar incinerarea deșeurilor este singura soluție pe care autoritățile o agreează.
Matei Dumitru
Din când în când subiectul deșeurilor municipale intră în dezbaterea autorităților de mediu și a primăriilor. În data de 15 ianuarie 2020 la Ministerul Mediului s-a întrunit Comitetul Național pentru Deșeuri, o structură care a fost înființată pe 5 septembrie 2018 pentru evitarea suspendării plăților aferente sectorului deșeuri din POIM, sume de aproximativ 375 milioane de euro.
Înainte de începerea lucrărilor primului Comitet Național pentru Deșeuri din acest an, ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că „tema principală este procedura de infringement pe care o are România pentru închiderea depozitelor vechi de deșeuri, dar și pericolul de a intra cu gropile de gunoi din București în procedură de infringement“.
„La nivelul Capitalei se produce o cantitate foarte mare de deșeuri și în viitorul nu foarte îndepărtat vom avea cu adevărat o problemă. În prezent avem trei deponee: la Glina, la Chiajna și la Vidra. Depozitul de la Glina este deocamdată închis pentru că operatorul nu are încă autorizație de mediu valabilă. Depozitul de la Chiajna se apropie de 90% din capacitatea de depozitare, iar cel de la Vidra se află în procedură de reautorizare pentru că acolo operatorul a solicitat extinderea capacității de depo-zitare“, a spus Alexe în fața jurnaliștilor î-nainte de intrarea în ședință cu primarul general al Capitalei și primarii de sectoare.
România avea obligația de a închide 68 de depozite neconforme, respectiv 28 depozite de deșeuri municipale, 26 depozite de deșeuri industriale periculoase și 14 depozite de deșeuri industriale nepericuloase.
Din totalul de 68 de depozite, România a închis 20, iar dintre acestea 16 erau de deșeuri municipale, două pentru deșeuri periculoase și două pentru deșeuri industriale nepericuloase. Au mai rămas de închis 48, din care 12 de deșeuri municipale, 24 pentru deșeuri industriale periculoase și 12 pentru deșeuri nepericuloase.
Depozitele, în atenția Comisiei Europene
Pentru București nu se poate vorbi deocamdată de o procedură de infringement. Există însă o procedură de preinfringement - EU Pilot EUP (2016) 9026 - pentru depozite posibil neconforme în București, respectiv pentru depozitele Rudeni-Chiajna, Glina și Vidra care deși sunt depozite conforme, se află sub investigare pentru clarificarea unor sesizări venite din partea cetățenilor din zonă și a unor ONG-uri de mediu referitoare la mirosurile de acolo.
Cert este că reprezentanții Comisiei Europene, împreună cu cei câțiva consultanți externi care fac de fapt politica deșeurilor în România, susțin acerb închiderea depozitelor de deșeuri și punerea în funcțiune în zona Bucureștiului a unei mari instalații de incinerare a deșeurilor municipale.
De aceea o anchetă declanșată de Comisia Europeană pentru trei depozite conforme din București, în situația în care România are nu mai puțin de 48 de depozite neconforme, ridică unele semne de întrebare cu privire la amploarea intereselor care gravitează în jurul incineratorului de 200 milioane euro.
În ceea ce privește deponeele din București și din județul Ilfov, Comisia Europeană a trimis autorităților române în data de 29 noiembrie 2016 mai multe întrebări care fac parte dintr-un dosar pilot, nr. 2016/9026, cerând informații cu privire la aplicarea Directivei privind depozitarea deșeurilor 1999/31 și a Directivei 2008/98 în ceea ce privește depozitele Rudeni, Vidra și Glina.
Acest dosar este unul premergător procedurii de infringement, prin care Comisia cere informații și clarificări. Ministerul Mediului a transmis datele cerute, iar Comisia a revenit cu solicitări de informații în iulie și în noiembrie 2017. În iulie 2019 Comisia a cerut detalii privind închiderea depozitului Rudeni-Chiajna, confirmări ale faptului că nu există depășiri ale emisiilor de hidrogen sulfurat și a cerut precizări referitoare la alternativele de depozitare care se au în vedere în cazul în care se epuizează capacitatea de depozitare a deponeului.
La sfârșitul lunii decembrie 2019 CE a transmis o scrisoare pe adresa Primăriei Municipiului București (PMB) prin care solicita informații privind cele trei depozite: prezentarea situației contractelor pentru depozitarea deșeurilor, precizări despre gestionarea gazelor rezultate, epurarea levigatului și calitatea aerului în perimetrul fiecărui depozit, calendarul închiderii fiecărui depozit și data finală a închiderii, existența unui proiect de închidere și măsurile avute în vedere de PMB pentru gestionarea deșeurilor după expirarea celor două contracte cu Iridex și Eco Sud. Data limită pentru trimiterea răspunsurilor a fost 27 ianuarie 2020.
Primăria Municipiului București are două contracte semnate în baza unor licitații care au avut loc acum 20 de ani și la care s-au făcut acte adiționale. Este vorba de cele pentru depozitele Chiajna și Eco Sud. Referitor la contractul de prestări servicii pe care PMB îl are cu societatea Iridex, Primăria - care nu este nici deținătorul terenului, nici administrator și nici proprietar al depozitului - a avut obligativitatea de a aduce anual 225.000 tone de deșeuri.
După scurgerea celor 20 de ani de funcționare a depozitului această obligativitate a dispărut, dar municipalitatea s-a obligat să asigure costurile monitorizării și cerințele impuse pe perioada post-închidere.
La depozitul Vidra administrat de Eco Sud situația este oarecum asemănătoare. Primăria nu este nici proprietar, nici administrator și nici deținător al terenului. S-au încheiat cei 20 de ani de funcționare şi a fost prelungit cu un an contractul care prevede obligativitatea municipalității de a asigura 225.000 tone deșeuri și plata costurilor aferente monitorizării post-închidere.
Alternativa este una singură
Marea problemă pe care și Ministerul Mediului și Comisia Europeană o semnalează autorităților locale este lipsa alternativei la cele două depozite de deșeuri. În prezent depozitul Chiajna mai are o capacitate de depozitare de aproximativ 14%, iar la Eco Sud extinderea pe un teren privat a depozitului creează unele probleme de autorizare.
Există o singură alternativă viabilă la cele două depozite de deșeuri ale Bucureștiului: depozitul Glina, cel mai mare deponeu din România, care mai are o capacitate de depozitare de aproximativ 11 milioane tone și care deține și cea mai mare stație de sortare a deșeurilor municipale din țară. Glina ar putea asigura depozitarea gunoaielor din București pe o perioadă de aproape 20 de ani, fără a se lua în calcul cantitățile deviate de la depozitare prin selectarea deșeurilor în stația de sortare cu capacitatea de 70 tone pe oră.
Nimeni nu vrea să vorbească pe această temă. Depozitul Glina nu a fost nici măcar inclus în strategia de salubritate a Bucureștiului de acum 20 de ani și în prezent este de aproape un an în curs de autorizare la Agenția de Protecția Mediului Ilfov.
Un uriaș val de reclamații, minciuni și șantaje se abate de un an atât asupra societății Ecorec, cât și a Agenției de Protecția Mediului Ilfov. Articole de presă mincinoase, știri care de care mai false, amenințări, sesizări, contestații, toate au reușit să blocheze până acum autorizarea celui mai mare depozit de deșeuri din România.
Nici măcar acum, în al doisprezecelea ceas, autoritățile nu vor să introducă în strategia de salubritate a Bucureștiului depozitul Glina care este și singura alternativă la cele două mici depozite care ar putea fi închise în scurt timp.
În România interesele din zona deșeurilor sunt atât de mari încât infringementul, obligațiile europene sau viața cetățenilor nu sunt importante pentru niște oameni care nu vor decât să aibă acces direct la sumele imense de bani care gravitează în jurul gunoaielor bucureștenilor. De aceea nici nu se face colectare selectivă în București. Fiindcă orice cantitate deviată de la depozitare este o pierdere pentru sistemul păcătos care ne-a aruncat în coada listei țărilor europene în privința reciclării.
Construcția unei mari instalații de incinerare este deocamdată doar o utopie. Nimeni, nici un cetățean din București sau din Ilfov nu își dorește să aibă în apropierea casei o asemenea instalație, oricât de inofensivă ar fi ea. Primăria a și renunțat acum la găsirea unui amplasament în București, aruncând pisica peste gard în Ilfov. Unde nu se va construi nimic decât dacă în urma unui referendum cetățenii își vor manifesta majoritar dorința de a avea lângă casele lor un incinerator care să ardă deșeurile din București.

Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare
-
Sistemul de garanţie-returnare este un instrument important al economiei circulare
11 August 2020 - 04:27 PMSubiecte precum schimbările climatice, poluarea terestră şi marină, dependenţa de combustibilii fosili pe fondul creşterii cererii de resurse pe ...
-
Constantin Damov: „Economia circulară este ultima şansă pe care omenirea o are pentru a renaşte economic şi sustenabil“
11 August 2020 - 04:08 PMCoaliţia pentru Economie Circulară este o organizaţie neguvernamentală care şi-a propus să promoveze în România principiului european privi ...
-
Campania „Fii la tine-n țară la fel ca afară“ a ajuns în Brașov
24 April 2020 - 11:14 AMCampania naţională de informare „Fii la tine-n ţară la fel ca afară” organizată de ECOTIC în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi ...
-
ECOTIC a lansat campania naţională „Fii la tine-n ţară la fel ca afară!“
24 April 2020 - 10:30 AMPe 14 ianuarie 2020 ECOTIC a lansat în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prima campanie națională de informare privind cole ...
-
Peste 1.900 tone deșeuri din echipamente de iluminat colectate și reciclate în 2019
11 April 2020 - 02:37 PMÎn 2019 Asociația Recolamp a colectat, tratat și reciclat 1.914 tone deșeuri din echipamente de iluminat, asigurând o țintă de colectare de 49, ...
-
Industria reciclării deșeurilor electrice în anul 2020, sub semnul întrebării
11 April 2020 - 01:55 PMImpactul la nivel mondial al pandemiei COVID-19 este încă foarte greu de anticipat, însă în mod cert consecințele se vor resimți pentru mult ti ...
-
Industria cimentului declară că respectă integral legislația din domeniul deșeurilor
11 April 2020 - 01:29 PMCIROM (Patronatul din industria cimentului și altor produse minerale pentru construcții din România) face următoarele precizări ca urmare a infor ...
-
Cristian Pocol: „Obiectivul nostru comun trebuie să fie crearea unei puternice industrii naţionale de reciclare“
11 April 2020 - 01:18 PMDeşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) reprezintă o mare problemă la nivel global, iar îndeplinirea obiectivelor de colectare d ...
-
Sistemul garanţie-depozit este singura soluţie pentru atingerea obiectivelor de reciclare
10 April 2020 - 02:48 PMImplementarea unui sistem garanție-depozit în România este o soluție prin care reciclarea deșeurilor de ambalaje se poate face eficient și la co ...
-
Noi reguli pentru Iridex și Ecosud
09 April 2020 - 01:29 PMÎn martie a.c. Garda Națională de Mediu a efectuat o serie de controale la depozitele de deșeuri Iridex și Ecosud. Comisarii au constatat mai mul ...
-
Coincinerarea deșeurilor, între profit și nevoia de transparență
13 March 2020 - 02:00 PMÎn februarie 2020 Digi24 a readus în discuție un documentar de anul trecut despre fabricile de ciment care ard deșeuri periculoase din import și ...
-
Ionuţ Georgescu: „Unul dintre principiile fundamentale ale companiei FEPRA este transparența“
12 March 2020 - 02:00 PMFost ONG-ist, apoi șef al Direcției deșeuri din Ministerul Mediului și acum antreprenor, Ionuț Georgescu este unul dintre cei mai cunoscuți spec ...
-
Clienţii magazinelor LaDoiPaşi au predat spre reciclare 1.000 kilograme baterii
12 March 2020 - 01:44 PMAsociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) a colectat în 2019 din rețeaua LaDoiPași peste 1.000 kilograme baterii uzate aduse d ...
-
Taxarea plasticului nereciclat este un impediment major în adoptarea bugetului UE
12 March 2020 - 01:34 PMAdoptarea bugetului Uniunii Europene pentru noul cadru financiar multianual (CFM) 2021-2027 se anunță a fi o sarcină extrem de dificilă pentru Cha ...
-
Ca să trăim mai sănătos trebuie să predăm corect deșeurile
12 March 2020 - 01:25 PMCreșterea consumului și suprapopularea din ultimul secol au pus o mare presiune pe resursele naturale. Conform unei analize realizate de Global Foot ...