În căutarea soiurilor de struguri rezistenţi la schimbările climatice - Schimbări climatice | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Schimbări climatice

În căutarea soiurilor de struguri rezistenţi la schimbările climatice

15 October 2015 - 02:22 PM Schimbări climatice

Viticultura şi climaÎn mijlocul agitaţiei create în jurul recoltei de struguri din acest an din faimoasa zonă viticolă Beaujolais din Franţa, a luat naştere o iniţiativă pentru salvarea industriei viticole din această regiune de cea mai mare ameninţare, şi anume schimbările climatice.

Ca şi culegătorii sezonieri care şi-au montat corturile, au pregătit tractoarele şi lăzile pentru culesul strugurilor, oamenii de ştiinţă echipaţi cu aparatură de studiu au examinat un teren retras din circuitul agricol pe care au cultivat mai multe varietăţi de struguri pentru a găsi un soi rezistent la schimbările climatice, potrivit Euractiv.

Scopul acestei iniţiative a fost descoperirea unor soiuri de struguri care să reziste la secetă. Acest un an a fost unul secetos şi este de aşteptat ca producţia să scadă cu un sfert în regiunea Beaujolais, foarte cunoscută în întreaga lume pentru vinurile sale uşoare, cum ar fi Brouilly, Morgon şi Julienas.

„Soiurile care au frunze galbene şi cărora le lipsesc frunzele de la baza viţei de vie, cele care au boabe de struguri uscaţi, nu le vrem“, a spus Jean-Michel Desperrier, reprezentat al Centrului de Cercetări Sicarex, centru care aparţine producătorilor de vin Beaujolais. Acesta a supravegheat o echipă de experţi care, cu atenţie, au cules, au cântărit şi sortat ciorchinii de struguri, iar toată această cercetare ar putea să deţină cheia pentru a ajuta protejarea industriei de vin din Franţa în anii care vor urma.

De la valurile de căldură din anul 2003 - cea mai fierbinte vară din Europa de la începuturile măsurătorilor - producătorii de vin au devenit conştienţi de impactul schimbărilor climatice asupra muncii lor.

În vara acestui an s-a repetat povestea din anul 2003, când Franţa a trăit cea de-a treia lună iulie cea mai călduroasă din anul 1900 şi până în prezent. Valul de căldură de la mijlocul verii a dus la recoltarea timpurie a strugurilor din zona Beaujolais care a început în data de 24 august, cu o lună mai devreme decât în urmă cu doi ani de zile. Pentru moment „încălzirea are şi efecte pozitive în vinăriile din zona de nord, ca şi a noastră. Astfel, am cules struguri mult mai frumoşi şi mai maturi, pentru că aceştia au fost mai puţin expuşi umidităţii care duce de obicei la boli cum ar fi mucegaiul“, a precizat Bertrand Chatelet, director al Sicarex.

La cules

Pe viitor sunt aşteptate ca perioadele de secetă extremă sau furtuni însoţite de cantităţi considerabile de ploaie să devină mult mai frecvente şi cu un potenţial de distrugere mult mai mare. Căldura va însemna mai mult zahăr în struguri ceea ce va duce la o concentraţie mult mai mare de alcool, o situaţie cu care viticultori vor trebui să se descurce.

Mai multe programe de cercetare au fost deja lansate în Europa pentru a găsi soluţii care să ajute industria viticolă pentru a face faţă schimbărilor climatice. Institutul naţional de Cercetare în Agricultură din Franţa a lansat programul LACCAVE în care sunt căutate plante care să reziste noilor condiţii climatice. Eforturile de adaptare în zona Beaujolais a unor plante mult mai rezistente sunt axate pe regiunile unde este plantat soiul violet Gamay. Producătorii de vin caută un soi asemănător cu Gamay care poate să reziste perioadelor de secetă şi ploilor torenţiale şi în acelaşi timp să dea o producţie de calitate. Strugurii buni vor fi aceia care vor avea boabe mari cu coaja groasă prinse în ciorchini care să permită o ventilare mult mai eficientă care protejează împotriva putrezirii. Strugurii cu coajă groasă produc mai mult tanin, acesta dă vinurilor o culoare mult mai frumoasă. „Asta este tot ce ne dorim“, a adăugat Desperrier.

Până acum cercetătorii au căutat în lung şi în lat, dar nu au găsit soiul perfect. Unul dintre cele mai promiţătoare indicii vine din regiunea de vest a Elveţiei, Pully, şi este vorba despre un amestec de Gamaret, care se trage din strugurele de origine germană numit Reichensteiner, şi Gamay.

„Dacă îi spuneţi unui producător de vinuri din Burgundia, care lucrează doar cu Pinot Noir, să schimbe soiurile, o să vedeţi că nu va fi atât de simplu“, a menţionat Herve Quenol, director al Centrului Naţional Francez de Cercetare Ştiinţifică.

Noua recoltă

„Aici nu este vorba doar dacă vor mai exista sau nu zone viticole în Franţa până în anul 2050, adevărata problemă este dacă vom reuşi să producem vin cu aceleaşi caracteristici şi să evităm schimbarea soiurilor şi mutarea podgoriilor“, a mai declarat un specialist în problema schimbărilor climatice. De asemenea, acesta a mai precizat faptul că fenomenul de schimbare a climei Pământului deja ameninţă producţia viticolă din Africa de Nord şi din anumite regiuni din Argentina, zone care sunt total dependente de sistemul de irigaţii.

Cercetătorii au cules viţa de vie plantată în zonele de testare şi au trimis o baterie de teste pentru a verifica concentraţia de zahăr şi aciditatea acestora. Apoi, strugurii au fost transformaţi în vin, fiecare soi fiind depozitat în sticle separate, pentru ca astfel cercetătorii să poată compara ce varietate se poate adapta mai bine la schimbările climatice, dar în acelaşi timp va avea şi o calitate foarte bună.

Uniunea Europeană este lider mondial în producţia de vin. La ora actuală, în Europa se produc peste 17 miliarde litri de vin pe an, ceea ce reprezintă 45% din producţia mondială. În aceste condiţii schimbările climatice sunt o problemă foarte importantă pentru UE, care încearcă să prevină o relocarea podgoriilor pe alte continente pe viitor. Competiţia este acerba, în doar 10 ani de zile, China a urcat pe locul doi în lume cu 800 de milioane de hectare de viţă de vie, pe de altă parte producţia din UE este încetinită, chiar dacă Franţa a reuşit să rămână pe primele locuri, chiar înainte Italiei.

Până la sfârşitul secolului, cea mai importantă regiune viticolă din Franţa, Bordeaux ar putea deveni „mult prea fierbinte“ pentru a produce un vin de calitate. Climatologii prezic că temeratura medie va creşte de la 14ºC la 18,8ºC. Temperaturile cresc într-un mod alarmant în regiunea Aquitania, a cărei capitală este Bordeaux, mai mult decât în orice altă regiune a Franţei.

 Ramona BuciuAlte articole in rubrica Schimbări climatice