Folosirea materialelor regenerabile, un pas spre atenuarea schimbărilor climatice? - Schimbări climatice | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Schimbări climatice

Folosirea materialelor regenerabile, un pas spre atenuarea schimbărilor climatice?

11 December 2015 - 05:24 PM Schimbări climatice

Tehnologii noi utilizate la fabricarea ambalajelorÎn timp ce ne îndreptăm atenția din ce în ce mai mult asupra climei înainte de Summit-ul COP21 de la Paris, cu toții așteptăm să vedem dacă acordurile la care s-a ajuns vor duce la schimbări transformatoare și, în final, la modificarea modului în care operează companiile. Însă în modul de operare al companiilor deja se produc schimbări, deoarece acestea încep să își dea seama că aprovizionarea responsabilă și utilizarea materialelor regene- rabile pot avea impact asupra propriilor amprente de carbon.

În trecut, negocierile pe tema schimbărilor climatice se axau în mare parte pe combaterea gazelor cu efect de seră prin reducerea intensității energetice și a emisiilor de dioxid de carbon. Conform ultimului raport întocmit de PWC, CEO Pulse on Climate Change, în trecut, conducerea superioară trata problemele legate de climă din perspectiva costurilor energiei și a gestionării industriale a energiei.

Însă în ultima perioadă, impactul schimbărilor climatice este privit dintr-o perspectivă mai largă, trecând dincolo de conturile de profit și pierdere și ajungând la efectele pe termen lung asupra succesului final al companiilor. Raportul PWC arată că: „Directorii generali sunt preocupați și de aspecte strategice, cum ar fi riscul la care sunt supuse lanțurile lor globale de aprovizionare de către schimbările climatice (51%) și asigurarea accesului la materie primă (49%)“. Acești directori, spune PWC, „își fac griji pentru întregul lanț valoric, de la furnizarea materiei prime, până la producție și client final“.

Acest lucru ar putea explica interesul din ce în ce mai mare față de materiale regenerabile în toate sectoarele - de la industria auto la bunuri de consum cu circulație rapidă până la industria alimentară și a băuturilor. Așa cum o definim noi, „regenerabilitatea“ se referă la utilizarea unei resurse care poate fi regenerată sau reînnoită natural odată cu trecerea timpului, cum sunt ambalajele pe bază de carton fabricate din copaci, bioplasticul fabricat din trestie de zahăr, fibrele celulozice fabricate din plante etc.

Poluarea ne poate ucide

Utilizarea materialelor regenerabile poate juca un rol important în înlăturarea limitărilor resurselor globale și în menținerea echilibrului climatic. Analiza noastră efectuată pe toată durata ciclului de viață arată că utilizarea materialelor regenerabile în ambalaje poate genera o schimbare cu rezultate pozitive. De exemplu, dacă 75% din greutatea u-nui ambalaj este din carton din surse regenerabile, elementul respectiv al ambalajului contribuie cu numai 20% din impactul cu dioxid de carbon pe toată durata ciclului de viață al ambalajului.

Un nou raport informativ întocmit de Business and Sustainability Council (BSC) din cadrul Conservation International (CI) (Consiliul pentru afaceri și dezvoltare durabilă, Conservare Internațională) analizează în detaliu legătura dintre materialele regenerabile și schimbările climatice. Raportul, Exploring The Link Between Renewable Materials And Climate Change Mitigation (Analiză asupra legăturii dintre materialele regenerabile și atenuarea schimbărilor climatice), introduce o temă nouă în domeniul conservării climei - mai exact, că utilizarea materialelor regenerabile le oferă companiilor oportunitatea unică de a gestiona insuficiența resurselor, de a proteja capitalul natural și de a combate schimbările climatice. Iar prin acest lucru contribuie și la o producție sustenabilă și la dezvoltarea unor soluții de atenuare a schimbărilor climatice.

CI a identificat trei beneficii climatice importante asociate cu utilizarea materialelor regenerabile:

1. Creșterea stocului natural de carbon;
2. Reducerea intensității energetice;
3. Creșterea rezistenței peisajelor.

După cum s-a menționat în raport, materialele regenerabile pe bază de plante, cum ar fi pădurile sau trestia de zahăr, reprezintă absorbanți naturali de carbon și ajută la menținerea echilibrului ecosistemelor naturale. Probabil că una dintre cele mai importante însușiri ale materialelor regenerabile este faptul că ele asigură o alternativă viabilă la utilizarea surselor nedurabile de materie primă și a proceselor cu emisii mari de carbon. Și, în sfârșit, esențială pentru gestionarea problemelor climatice este asigurarea rezistenței peisajelor la impactul schimbărilor climatice. Utilizarea materialelor regenerabile și aprovizionarea responsabilă ajută la îmbunătățirea gestionării bazinelor hidrografice și a solului, la menținerea sau extinderea suprafeței de păduri și vegetație și la generarea altor beneficii de mediu vitale, cum ar fi creșterea biodiversității. Acest lucru menține puternice comunitățile și zonele în care operează companiile.

Întrucât din ce în ce mai multe companii își privesc strategiile climatice dintr-o perspectivă mai largă, utilizarea materialelor regenerabile va deveni un lucru de la sine înțeles. Companiile vor crea lanțuri de aprovizionare mai fiabile, vor putea gestiona mai ușor costurile și vor resimți o volatilitate mai scăzută a prețurilor. De asemenea, vor fi în asentimentul consumatorului îngrijorat de insuficiența resurselor.

Nicio măsură nu va rezolva problema schimbărilor climatice și nu va asigura o planetă mai sănătoasă de una singură. Însă companiile mari știu că o strategie climatică holistică ce are în vedere impactul pe toată durata ciclului de viață reprezintă cel mai potrivit lucru care, în final, va duce la rezultate competitive pe termen lung.

Sursa:

http://www.environmentalleader.com
http://www.environ.roAlte articole in rubrica Schimbări climatice