Termocentralele, vinovate pentru 18% din emisiile de gaze - Schimbări climatice | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Schimbări climatice

Termocentralele, vinovate pentru 18% din emisiile de gaze

07 January 2016 - 03:52 PM Schimbări climatice

TermocentralăPotrivit organizaţiei Greenpeace, cele 14 termocentrale pe cărbune din România au fost responsabile în anul 2014 pentru 18% din emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, un nou raport Greenpeace arată că pentru limitarea efectelor dăunătoare asupra climei pe glob este nevoie ca emisiile de la termocentralele pe cărbune din Uniunea Europeană să fie reduse într-un ritm de trei ori mai rapid decât cel actual.

Raportul, intitulat „Sfârșitul unei ere. De ce fiecare țară europeană are nevoie de un plan de eliminare a cărbunelui?“, realizat de Greenpeace Marea Britanie și Climate Action Network Europe, analizează situația celor 22 de state membre ale UE care încă se bazează pe termocentrale pe cărbune pentru producția de energie electrică și menționează faptul că utilizarea cărbunelui amenință șansele de limitare a încălzirii globale. Totodată, documentul arată că liderii politici europeni trebuie să susțină eforturile de eliminare treptată a centralelor poluante pe cărbune. Greenpeace le solicită, astfel, liderilor europeni să stabilească planuri naționale și termene pentru eliminarea cât mai accelerată a cărbunelui din sectorul energetic.

Marea Britanie a devenit, recent, prima economie din grupul G20 care a anunțat un asemenea plan pentru închiderea tuturor termocentralelor pe cărbune până în 2025. Aceasta a fost precedată de o decizie similară în Austria, care a decis să închidă ultima termocentrală până în 2025. Totodată, Finlanda s-a angajat deja să elimine treptat cărbunele până în anul 2020.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Schimbări climatice