Schimbările climatice lovesc țările sărace - Schimbări climatice | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Schimbări climatice

Schimbările climatice lovesc țările sărace

09 February 2016 - 03:53 PM Schimbări climatice

SărăcieÎn anul 2015, lumea a ajuns la un record istoric privind creșterea temperaturii. Din punct de vedere istoric, țările bogate sunt responsabile pentru două treimi din emisiile de CO2, dar în prezent țările sărace și cele cu o economie ușor dezvoltată au preluat conducerea şi contribuie deja la mai mult din jumătate din emisiile totale de dioxid de carbon.

Încălzirea globală face mai mult rău decât economia globală bazată în special pe dezvoltarea industrială. Astfel, 80% din persoanele expuse la efectele inundațiilor înregistrate în întreaga lume provin din doar 15 țări, iar toate aceste state fac parte din zonele aflate în curs de dezvoltare.

Potrivit NASA, nivelul mării la nivel mondial a crescut cu aproximativ 20 cm din anul 1880 și este prognozat faptul că va mai crește cu încă 2,5 până la 10 cm până în anul 2100.

Totodată, 10 din cele mai mari 15 orașe aflate în curs de dezvoltare se află în zonele joase de coastă, fiind astfel vulnerabile la creşterea nivelului mărilor.

Dar din păcate sunt și alte modalități prin care încălzirea globală are un impact negativ mult mai mare asupra țărilor aflate în curs de dezvoltare. Încălzirea globală amplifică răspândirea bolilor care sunt mult mai predominante în țările mai sărace, doar în Africa, 90 de milioane de oameni ar putea fi fi afectați de malarie până în anul 2030 din cauza creșterii temperaturilor.
De asemenea, condiţiile meteo vor afecta agricultura, una dintre principalele activități economice ale țărilor aflate în curs de dezvoltare.

Potrivit Băncii Mondiale, randamentele agricole vor fi reduse în Africa subsahariană cu 15%, iar în Asia de Sud cu 18%, în timp ce în Europa și SUA, doar cu 2% și, respectiv, 1%.

Combaterea schimbărilor climatice este o responsabilitate la nivel global, dar țările sărace vor avea nevoie de asistență financiară și tehnică din partea țărilor bogate pentru a trece la o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, atâta timp cât se promovează dezvoltarea economiei și reducerea sărăciei.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Schimbări climatice