De ce reciclarea ar trebui să fie pe ordinea de zi a COP22 - Schimbări climatice | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Schimbări climatice

De ce reciclarea ar trebui să fie pe ordinea de zi a COP22

05 May 2016 - 05:53 PM Schimbări climatice

Ranjit Baxi, preşedintele BIRPreşedintele Biroului Internaţional de Reciclare, Ranjit Baxi, cere într-o scrisoare adresată liderilor lumii ca o parte din fondurile pe care ţările sărace le vor primi ca urmare a deciziei luate la COP21 de la Paris să ajungă în proiecte de reciclare.ecologic

Salutând într-o scrisoare publicată pe site-ul EurActiv.com acordul final al COP21, Ranjit Baxi, preşedintele BIR, şi-a exprimat speranţa menţinerii deciziilor luate la Paris, în ciuda criticilor anterioare semnării acordului.

„Pe măsură ce praful se aşează și euforia dispare, acordurile internaționale trâmbițate de multe ori tind să pară eronate sau inadecvate. Aceasta nu ar trebui să se întâmple şi în cazul acordului COP21 din Paris, de la jumătatea lunii decembrie. Faptul că aproape 200 de țări cu interese diferite au încheiat două decenii de dispute prin semnarea unui acord global de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a evita efectele cele mai nocive ale schimbărilor climatice, este un pas înainte extraordinar.

În esență, această istorică și ambițioasă înţelegere mondială anunţă sfârșitul erei combustibililor fosili“, a spus Baxi.

Angajamentul pe care naţiunile lumii şi l-au luat de reducere a încălzirii globale cu 2 grade Celsius şi de ajungere la emisii zero după anul 2050 este din punctul lui de vedere un obiectiv extrem ce trebuie salutat.

COP22„În mod semnificativ, naţiunile bogate au promis să contribuie cu 100 de miliarde de dolari până în 2020 pentru a ajuta țările sărace să îşi transforme economiile. Mai degrabă, decât să ne concentrăm asupra deficiențelor percepute ale acordului, ar trebui cred să îl sărbătorim pentru ceea ce este: un mare pas înainte în lupta împotriva schimbărilor climatice“, a declarat Ranjit Baxi.

Referindu-se la rolul pe care îl are reciclarea în combaterea încălzirii globale, el a spus că este necesară o abordare globală. „Măsurile serioase cu privire la combaterea schimbărilor climatice, ar trebui să înceapă, de asemenea, cu recunoașterea potențialului uriaș al reciclării ca partener verde. Reciclarea, care este o industrie cu emisii reduse de carbon, contribuie în prezent la reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 700 de milioane de tone pe an.

Un studiu BIR confirmă că aceasta înseamnă o economie de 572 de milioane de tone de fier, cupru, aluminiu și hârtie. În termeni concreți, această cantitate reprezintă mai mult decât generează întreaga industrie aviatică într-un an și, prin urmare, ar putea compensa singură poluarea acestui sector. Unele regiuni, în special din Europa, preiau conducerea prin stabilirea unor obiective ambițioase de reciclare și prin crearea cadrului adecvat pentru ca reciclarea să fie o componentă indispensabilă a societății și economiei noastre.

La tribuna BIR

Cu toate acestea, în alte părți ale lumii, în special în Africa și în Asia, reciclarea este mai puțin înrădăcinată în viața de zi cu zi. Aici rămân multe lucruri de făcut, în special în ceea ce privește educația și stimularea unui comerț liber și echitabil. În caz contrar, există pericolul foarte real ca emisiile de CO2 să crească odată cu creşterea populației din aceste zone. Timpul este o bombă prea mare pentru a fi dezamorsată de unul sau de două continente, iar o abordare globală este acum mai mult decât necesară“, se mai arată în scrisoare.

„Economia circulară este un model economic viabil, dar el nu trebuie să se limiteze la Europa. Dacă dorim să vedem beneficii semnificative pentru mediu, economia circulară trebuie să fie adoptată la scară globală“, a adăugat preşedintele BIR, care a cerut formularea unor norme globale pentru încurajarea reciclării.

„La Biroul Internațional de Reciclare, noi susținem cu tărie consolidarea impactului acordului de la Paris prin formularea unor norme globale obligatorii, care să oblige țările care beneficiază de ajutor în urma acordului COP22, să aloce o parte din aceste finanţări pentru proiectele de reciclare.

Reciclarea este pur și simplu o parte prea vitală a războiului împotriva schimbărilor climatice pentru a nu figura pe ordinea de zi a următoarei runde de negocieri internaționale - COP22 - care va avea loc în Maroc în noiembrie în 2016“, este de părere Ranjit Baxi. Alte articole in rubrica Schimbări climatice