Nivelul de poluare devine insuportabil pentru oameni - Schimbări climatice | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Schimbări climatice

Nivelul de poluare devine insuportabil pentru oameni

12 September 2016 - 05:22 PM Schimbări climatice

Încălzirea globală afectează omenireaTemperaturile, nivelul mărilor și cel al dioxidului de carbon din atmosferă au depășit noi recorduri în 2015. Pare că ne îndreptăm, an după an, spre niște condiții de mediu care nu au fost niciodată suportate de oameni, conform raportului internațional anual „State of the Climate“, ajuns la cea de-a 26-a ediție, informează AFP și The Guardian.

Acest raport este alcătuit de Administrația americană pentru oceane și atmosferă (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA) folosind date adunate de sute de cercetători din 62 de țări și a ajuns la concluzia că anul 2015 a adus „depășirea câtorva borne simbolice“ privind temperatura, nivelul mărilor și fenomenele meteorologice extreme. Anul trecut a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice, media temperaturilor anuale la suprafață depășind recordul stabilit în 2014 cu 0,1 grade Celsius. Acest lucru înseamnă că în prezent lumea este cu un grad Celsius mai caldă decât în perioada preindustrială, iar în mare parte cauzele sunt legate de emisia de gaze cu efect de seră. ONU a anunțat deja că recordul temperaturilor anuale urmează să fie doborât din nou de anul în curs.

În 2015, oceanele, care absorb peste 90% din surplusul de CO2 care ajunge în atmosferă, au atins la rândul lor noi recorduri de temperatură, cu maxime în special în zonele din estul Pacificului unde se manifestă fenomenul El Niño. Această regiune din Pacific a fost cu 2 grade Celsius mai caldă în 2015 decât media anilor anteriori. Un record de căldură s-a înregistrat și în zona Arctică, unde luna august 2015 a fost cu 8 grade mai caldă decât media temperaturilor înregistrate în această regiune a globului în vara polară. În anul 2015 s-a înregistrat și cel mai ridicat nivel al mărilor din istoria acestor măsurători. În medie, oceanul global este cu 70 mm mai ridicat decât media din 1993, anul în care a început măsurarea din satelit a nivelului apei.

Nivelul mărilor și oceanelor crește în medie cu 3,3 mm pe an, cele mai semnificative creșteri înregistrându-se în oceanele Pacific și Indian. Aceste modificări sunt provocate de concentrațiile de CO2 care, spre exemplu, au depășit 400 părți pe milion la stația de cercetare de la Mauna Loa, Hawaii. Raportul NOAA indică faptul că nivelul global de CO2 pe anul 2015 a fost de 399.4 ppm, o creștere de 2,2 ppm prin comparație cu anul 2014.

Aceste schimbări rapide ale climei pot avea consecințe grave asupra oamenilor, dar și asupra celorlalte specii. În luna iunie a anului trecut, un puternic val de căldură a dus la pierderea a peste 1.000 de vieți omenești la Karachi, în Pakistan. Pe scurt, modificările climatice au intrat într-o spirală deosebit de periculoasă.

AgerpresAlte articole in rubrica Schimbări climatice