Convenţia de la Paris: Trump versus restul lumii - Schimbări climatice | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Schimbări climatice

Convenţia de la Paris: Trump versus restul lumii

07 December 2017 - 03:46 PM Schimbări climatice

Parodie pe timpul unei demonstraţii (foto Agerpres)Siria a anunțat că aderă la Convenția de la Paris, iar Statele Unite rămân singura țară de pe Pământ care refuză strategia globală de protejare a mediului. În acest context, atitudinea lui Trump devine și mai arogantă, sfidând întreaga lume și fiecare țară în parte, ba chiar și 71% dintre americani.
Irina Tomșa

Siria și-a anunțat aderarea la cea de-a XXIII-a conferință a membrilor Convenției de la Paris (COP23) desfășurată între 6 și 17 noiembrie 2017. Statele Unite au rămas singura țară din lume care nu vrea să semneze acordul.

În condițiile în care până și Siria frământată de război ia în serios problemele climatice, devine și mai supărătoare poziția lui Trump, care refuză să adere dacă nu primește „o înțelegere mai avantajoasă“ decât a celorlalte țări.

Delegații alternative, adevăruri alternative

Statele Unite au participat la COP23 cu două delegații: cea oficială, trimisă să susțină teza „Carbonul este soluția pentru schimbările climatice“ și cea neoficială, formată din reprezentanții coaliției „We Are Still In“, care susține Convenția de la Paris și reprezintă astfel 71% dintre americani.

Tot restul lumii plus 71% dintre americani consideră carbonul cel mai dăunător combustibil, care produce cele mai multe emisii cu efect de seră, accelerează cel mai tare schimbările climatice și poluează aerul și apele - fapte bazate pe studii temeinice. Reprezentanții lui Trump susțin beneficiile carbonului cum știu ei: cu adevăruri alternative.

„Cărbunele ajută la prevenirea agresiunilor sexuale“

Cu câteva zile înainte de COP23, Rick Perry, șeful Departamentului american pentru Energie, a făcut o declarație uluitoare, susținând utilitatea cărbunelui „din punctul de vedere al agresiunii sexuale. Când luminile sunt aprinse, atunci când aveți lumină care stră lucește (…) cu acele tipuri de acte... combustibilii fosili (…) cred că vor juca un rol pozitiv“. Replica ar suna absurd și într-un film cu strigoi. Cine o poate lua în serios?

Totul pentru protecția mediului. A mediului de afaceri

Industria cărbunelui este motivul pentru care Donald Trump se opune Convenției de la Paris și lumii întregi.

Scott Pruitt, șeful Administrației de Protecția Mediului (EPA) din SUA, a anunțat că va abroga Planul pentru Energie Curată care limita poluarea produsă de centralele pe cărbuni, iar Trump a declamat în fața minerilor: „Hei, oameni buni, știți ce înseamnă asta? Vă întoarceți la lucru!“

Pruitt a mai dat o decizie prin care oamenii de știință independenți finanțați de EPA să fie îndepărtați din consiliul consultativ și înlocuiți cu specialiști din industria combustibililor fosili, hotărâre anchetată acum de Senat.

Administrația americană pentru Protecția Mediului nu prea mai are legătură cu protecția mediului înconjurător, ci cu protecția mediului de afaceri din industria cea mai nocivă, cea a cărbunelui.

Dumnezeu să binecuvânteze America, mai ales partea de 71% care poate schimba lucrurile în bine. Alte articole in rubrica Schimbări climatice