Se amână piața spot a certificatelor verzi - Schimbări climatice | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Schimbări climatice

Se amână piața spot a certificatelor verzi

07 January 2018 - 11:26 AM Schimbări climatice

Conform ordinului Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr. 77/2017 referitor la regulamentul de organizare și funcționare a pieței de certificate verzi, vânzătorii și cumpărătorii de certificate verzi ar fi trebuit să tranzacționeze aceste produse pe o piață spot anonimă dedicată începând din 1 ianuarie 2018.

Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale OPCOM SA nu a reușit însă să finalizeze platforma de tranzacționare, astfel încât în decembrie 2017 ANRE a revenit cu un nou proiect de ordin, care îl modifică pe cel vechi și în care precizează că tranzacțiile vor putea fi făcute de-abia începând din anul 2019.

Ordinul de modificare prevede că OPCOM SA asigură condițiile necesare alocării certificatelor verzi rezultate din tranzacțiile încheiate într-o sesiune de tranzacționare pe piața centralizată anonimă spot de certificate verzi proporțional cu ofertele de vânzare/cumpărare a certificatelor verzi începând cu 1 ianuarie 2019. Documentul stipulează de asemenea că prevederile art. 28 alin. (3) din regulamentul pentru corelarea ofertelor de vânzare/cumpărare a certificatelor verzi dintr-o sesiune de tranzacționare pe piața centralizată anonimă spot de certificate verzi în funcție de marca timp își încetează aplicabilitatea la 31 decembrie 2018.

ecologicAlte articole in rubrica Schimbări climatice