România, chemată la raport pentru poluarea aerului - Schimbări climatice | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Schimbări climatice

România, chemată la raport pentru poluarea aerului

13 February 2018 - 05:15 PM Schimbări climatice

BruxellesÎntr-un ultim efort de a găsi de soluții care să abordeze problema gravă a poluării aerului în Uniunea Europeană, comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, a convocat miniștrii din 9 state membre la Bruxelles în data de 30 ianuarie 2018.

Cele 9 state membre, și anume Republica Cehă, Germania, Spania, Franța, Italia, Ungaria, România, Slovacia și Regatul Unit, se confruntă cu aplicarea unor proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor pentru că depășesc valorile-limită convenite pentru poluanții atmosferici.

„Am solicitat această reuniune privind calitatea aerului din trei motive: pentru a asigura protecția cetățenilor, pentru a clarifica faptul că lipsa unei îmbunătățiri a calității aerului are consecințe juridice și pentru a le reaminti statelor membre că facem acest pas la sfârșitul unei lungi - unii ar spune chiar prea lungi - perioade în care am oferit sprijin, consiliere și am formulat avertizări. Noi, Comisia, avem în primul rând o responsabilitate față de milioanele de europeni - tineri și bătrâni, bolnavi și sănătoși - care sunt afectați de calitatea slabă a aerului. Părinții unui copil care suferă de bronșită sau fiica unei persoane cu o boală pulmonară doresc să simtă cât mai rapid o îmbunătățire a calității aerului. Pentru ei sunt inutile niște planuri de acțiune pe termen de 10-12 ani sau niște planuri ineficace“, a declarat comisarul european Karmenu Vella.

Legislația UE privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa (Directiva 2008/50/CE) stabilește limite privind calitatea aerului care nu pot fi depășite nicăieri în UE și obligă statele membre să limiteze expunerea cetățenilor la poluanți atmosferici nocivi.

În pofida acestei obligații, în multe locuri calitatea aerului continuă să fie o problemă de mai mulți ani. În 23 din cele 28 de state membre încă se depășesc limitele-standard de calitate a aerului - în total, în peste 130 de orașe din Europa.

Încă din 2008, Comisia a inițiat acțiuni în justiție împotriva statelor membre cu privire la calitatea slabă a aerului, concentrându-se inițial asupra particulelor în suspensie (PM10), în cazul cărora termenul de conformare era anul 2005 și a dioxidului de azot (NO2), în cazul căruia termenul de conformare era anul 2010.

În prezent, 13 state membre fac obiectul unor acțiuni în justiție privind NO2, fiind în desfășurare proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Austriei, Belgiei, Republicii Cehe, Danemarcei, Franței, Germaniei, Ungariei, Italiei, Poloniei, Portugaliei, Spaniei, Regatului Unit și Luxemburgului.

În ceea ce privește particulele PM10 s-au constituit cauze împotriva a 16 state membre (Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Grecia, Spania, Franța, Ungaria, Italia, Letonia, Portugalia, Polonia, România, Suedia, Slovacia și Slovenia), iar două dintre aceste cauze (împotriva Bulgariei și a Poloniei) au fost trimise în fața Curții de Justiție a UE. În aprilie 2017, Curtea Europeană de Justiție a adoptat o hotărâre în ceea ce privește depășirile limitelor pentru PM10 în Bulgaria.

Cele nouă state membre invitate la reuniune sunt cele care au primit deja un aviz motivat și pentru care următoarea etapă în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor ar fi o sesizare a Curții de Justiție.

Ministrul Mediului din România, Graţiela Gavrilescu, a declarat că nu avem altă soluţie decât aceea de a ne conforma, menţionând însă că potrivit legii, responsabilitatea calităţii aerului le aparţine în primul rând primarilor.

„Potrivit legii, responsabilitatea calităţii aerului le revine direct primarilor, Ministerului Mediului revenindu-i doar cele ce privesc reglementarea şi monitorizarea acesteia. Din această perspectivă, am avut întâlniri şi am purtat corespondenţe oficiale cu edilii marilor aglomerări urbane şi i-am invitat să ne unim eforturile pentru binele sănătăţii locuitorilor din oraşele dumnealor şi pentru evitarea situaţiei ca României să i se impună sancţiuni de către CE“, a declarat Gavrilescu.

 ecologicAlte articole in rubrica Schimbări climatice