Anul 2018 înregistrează noi recorduri în istoria temperaturilor extreme - Schimbări climatice | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Schimbări climatice

Anul 2018 înregistrează noi recorduri în istoria temperaturilor extreme

13 June 2018 - 03:01 PM Schimbări climatice

CaniculăDin punct de vedere meteorologic, anul 2018 se dovedește unul al extremelor. În februarie, pe când „Bestia din est“ aducea frig și ninsori paralizante în Europa, în Arctica se raportau temperaturi cu peste 20 de grade Celsius mai mari decât media. Aprilie 2018 a fost consemnat în mai multe locuri de pe glob cel mai călduros din istorie, cu maxima absolută de 50,2 grade Celsius în Pakistan. Iar lucrurile ar putea sta și mai rău.  Irina Tomșa

Meteorologii constată că anul 2018 stabilește noi recorduri de temperaturi extreme. Cel mai recent exemplu a fost raportat pe 30 aprilie în Nawabshah, Pakistan: 50,2 grade Celsius. Specialiștii sunt de părere că aceasta a fost cea mai ridicată temperatură la umbră înregistrată vreodată pe glob de o stație meteo de precizie în luna aprilie.

Potrivit unui articol de pe iflscience.com, Organizația Mondială de Meteorologie nu furnizează date oficiale despre recordurile lunare de temperatură din toate zonele planetei și ca urmare afirmația că aceasta a fost cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în luna aprilie în întreaga lume nu poate fi confirmată cu certitudine. În aprilie 2001, în orașul Santa Rosa din Mexic s-a raportat și mai mult: 51 de grade Celsius, însă Dr. Christopher Burt de la Weather Underground a contestat acuratețea măsurătorii.

Anul acesta temperaturile record din aprilie nu au fost fenomene izolate. Zone întinse din Pakistan și India s-au confruntat cu temperaturi care ar fi fost considerate maxime și pentru luna iulie, apărute ca efect al unei mase enorme de apă foarte caldă din nord-estul Oceanului Indian. Conform accuweather.com, la Sydney termometrele au arătat pe 9 aprilie a.c. 37 grade Celsius, temperatură record pentru orice lună aprilie din toate timpurile și în Australia. Recordurile lunare au fost doborâte și în Rusia, iar în Europa de Est s-au înregistrat temperaturi anormal de ridicate: la București de exemplu, pe 24 aprilie au fost 30 de grade Celsius.

În primele luni ale anului curent s-au înregistrat și temperaturi neașteptat de scăzute. O mare parte a Europei a suferit în februarie din cauza „Bestiei din est“ care a adus temperaturi cu 7 grade Celsius mai mici decât cele normale, iar în Anglia și Scoția a nins foarte abundent, ceea ce a dus la blocarea drumurilor și căilor ferate, închiderea aeroporturilor, școlilor și altor instituții timp de câteva zile.

Contestatarii fenomenelor de schimbare climatică au profitat atunci de ocazie pentru a nega încălzirea globală, fără să țină cont că în aceeași perioadă din februarie se înregistraseră temperaturi cu 35 de grade Celsius mai mari decât media istorică a lunii în Siberia, iar în Arctica fuseseră cu 20 de grade Celsius peste media sezonului.

Cele două evenimente au fost de fapt strâns legate prin ceea ce meteorologii numesc fenomenul de încălzire stratosferică bruscă, prin care aerul din stratosfera de deasupra Polului Nord părea că se încălzește rapid, dar în realitate a migrat masiv către sud și a fost înlocuit de aerul cald venit dinspre sud.

Cauza a fost probabil schimbarea vânturilor, provocată de diminuarea gheții din Marea Arctică, noii curenți împingând aerul cald și pe cel rece înspre locuri neobișnuite. Gheața mării a fost în 2018 la al doilea cel mai mic nivel înregistrat până acum în aprilie.

Cel mai îngrijorător lucru despre aceste fenomene meteorologice extreme este faptul că s-au produs fără a fi influențate de evenimente ca El Niño sau La Niña, care sunt principalele cauze ale perturbărilor majore. Alte articole in rubrica Schimbări climatice