COP24: mesajul disperat al ecologiştilor, nepăsarea marilor puteri şi lumea afacerilor - Schimbări climatice | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Schimbări climatice

COP24: mesajul disperat al ecologiştilor, nepăsarea marilor puteri şi lumea afacerilor

08 January 2019 - 03:58 PM Schimbări climatice

COP24COP 24 organizat la Katowice a avut ca obiectiv negocierea modalităţilor concrete prin care să poată fi pus în aplicare Acordul COP21 de la Paris din 2015, atunci când 184 de ţări au convenit să implementeze măsuri pentru reducerea poluării astfel încât media temperaturilor globale să nu depăşească cu mai mult de 2 grade Celsius nivelul înregistrat înainte de revoluţia industrială. Din păcate, rezultatele finale ale summitului nu au fost pe măsura așteptărilor.
 ecologic

COP24, cea de-a 24-a Conferință a părților la Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice s-a desfășurat anul acesta în Polonia, la Katowice, oraș celebru nu atât pentru ecologismul locuitorilor lui, cât pentru activitățile de lobby în favoarea exploatărilor carbonifere. Chiar și sloganul COP24, „Katowice schimbă clima“, afișat pe autobuze, pe clădiri și peste tot în oraș era parcă o glumă proastă în condițiile în care în aer se simțea mirosul puternic al cărbunelui ars la termocentrala din imediata apropiere a centrului de conferințe, observa un ziarist francez.

De fapt cărbunele a fost vedeta standului țării gazdă la COP24. Standul Poloniei era acoperit cu cărbune și cu produse derivate din cărbune, săpunuri și bijuterii, iar în cuvântul de deschidere al conferinței privind schimbările climatice, președintele Andrezj Duda s-a lăudat cu rezervele de cărbune pe care le posedă regiunea Katowice. Guvernul Poloniei și-a apărat întotdeauna industria huilei, fiind promotorul unei „juste tranziții“ care să reducă treptat utilizarea cărbunelui, și să protejeze minerii și locurile lor de muncă.

Nu puțini au fost cei care au așteptat mai mult de la acest summit decât recunoașterea unor greșeli și un lobby pentru combustibilii fosili. S-au ales cu aceleași promisiuni ale unor lideri politici insensibili la miile de studii științifice care confirmă că omul, prin activitățile sale din ultima sută de ani, este cauza încălzirii globale.

COP24

„Pentru noi, ca oameni de știință în domeniul climei, este derutant și frustrant faptul că, după decenii de avertizări, de dovezi tot mai puternice și propuneri concrete de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, politicile guvernamentale rămân cu mult în urma a ceea ce este necesar pentru a preveni încălzirea globală potențial catastrofală. Cum vor privi în urmă copiii și nepoții noștri la această perioadă? Vor considera că am fost prea proști pentru a înțelege ce se întâmplă sau vor învinui instituțiile noastre politice pentru că nu au făcut ceea ce trebuie?“, a întrebat de la tribună Valérie Masson-Delmotte, cercetător la Laboratorul de Științe Climatice din Paris.

„Noi, popoarele Naţiunilor Unite“

Printre sutele de oameni de știinţă și sutele de politicieni veniți din toate țările lumii, unii pentru a se face auziți, iar alții pentru a mai pierde timpul, au fost și trei reprezentanți de marcă ai societății civile, Sir David Attenborough, Arnold Schwarzenegger și Al Gore, ale căror discursuri vor rămâne în istoria evenimentelor privind schimbările climatice, atâtea cât or mai fi ele.
„«Noi, popoarele Națiunilor Unite», acestea sunt cuvintele de deschidere ale Cartei ONU, o cartă care pune oamenii în centru, o promisiune de a-i proteja și pe cei mai slabi și pe cei mai puternici, de război, de foamete și de alte dezastre provocate de om. Chiar acum ne confruntăm cu cea mai mare amenințare pentru omenire, schimbarea climei, un dezastru provocat de om la scară globală.

COP24

Dacă nu luăm măsuri, prăbușirea civilizațiilor noastre și dispariția unei mari părți a naturii se află la orizont. Și, după cum a dovedit Acordul de la Paris, putem face împreună o schimbare reală“, a declarat de la tribuna COP24 celebrul naturalist Sir David Attenborough.

Arnold Schwarzenegger, fostul guvernator al Californiei, stat pe care a reușit în mandatul său să îl transforme în cel mai „verde“ stat american, a fost mult mai dur în declarații. Într-un interviu acordat AFP, el s-a declarat „în cruciadă pentru mediu“ şi a îndemnat lumea întreagă să i se alăture în această luptă.

„Eu cred că responsabilitatea guvernelor constă în a proteja oamenii. Dacă avem armate, le avem pentru a respinge atacuri. Ei bine, acesta este cel mai mare atac. Şapte milioane de persoane mor în fiecare an din cauza poluării aerului. Dintre ele 25.000 mor în America. Dacă renunţăm să luptăm împotriva acestui lucru, ceva nu e în regulă cu noi“, a spus Schwarzenegger.

În opinia lui, argumentul că vrei să protejezi o economie dependentă de combustibili fosili este eronat.„Tehnologiile verzi creează un mare număr de locuri de muncă, iar adevărul este că nu avem de ales între unele şi celelalte. Putem să protejăm mediul şi să protejăm economia în acelaşi timp. Datoria guvernelor este să apere cetăţenii de efecte mortale ale modificărilor climatice“, a declarat pentru AFP Arnold Schwarzenegger, dând asigurări că Statele Unite rămân mai „verzi“ decât se crede, în pofida faptului că Donald Trump doreşte să iasă din Acordul de la Paris.

Potrivit Institutului american al tehnologiilor verzi avansate (AEE), peste o jumătate de milion de persoane muncesc în economia verde numai în California, adică de şase ori mai mult decât toți minerii care lucrează în exploatările de cărbune de pe întregul teritoriu al Statelor Unite.

Un raport interguvernamental realizat de cercetători din întreaga lume care avertiza asupra impactului creșterii temperaturii medii globale cu 1,5 grade Celsius a stârnit un nou val de îngrijorări în luna octombrie, când a fost lansat. Documentul nu a fost însă inclus în discuțiile din cadrul summitului climatic al ONU de la Katowice la cererea Chinei, SUA, Kuweitului şi Rusiei.

În deschiderea oficială a conferinţei Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că omenirea are „mari probleme din cauza schimbărilor climatice“.
„Pentru mulţi oameni, regiuni sau chiar ţări, este deja o problemă de viaţă şi de moarte“, le-a spus Guterres reprezentanţilor din aproape 200 de ţări participante la COP24.

Lipsa de consens

Sâmbătă 15 decembrie a.c., la ora închiderii ediției, discuțiile de la Katowice se prelungeau, după ce în timpul nopții negociatorii din aproape 200 de națiuni s-au luptat cu dezacorduri asupra părților ale unui pachet de reguli pentru a pune în aplicare mult doritul acord de referință pentru combaterea încălzirii globale și pentru a elabora un „ghid de reglementare“ care să detalieze Acordul de la Paris din 2015, care va intra în vigoare în 2020.

COP24

În ceea ce privește măsurile care ar trebui luate, au început acum altfel de negocieri, cele ale tranzacțiilor pentru emisii, o lume a afacerilor ceva mai diferită de cea a ecologiștilor.

Comisarul european pentru acțiuni climatice și energie, Miguel Arias Cañete, a declarat pentru Reuters că discuțiile s-au prelungit toată ziua de vineri, 14 decembrie, din cauza problemei de numărare a emisiilor menționate la articolul 6 din Acordul de la Paris privind mecanismele bazate pe piață pentru combaterea schimbărilor climatice.

În conformitate cu acest articol, țările ar trebui să cadă de acord cu o serie de reguli stricte pentru a se asigura că nu se dublează numărul de certificate de reducere a emisiilor. Este vorba de modul în care o țară este autorizată să plătească o altă ţară pentru a-şi reduce emisiile, dar scăderea acestora contează la atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor pentru țara plătitoare. Pentru a se evita dubla deducere se încearcă acum crearea unei reguli contabile prin care să se asigure faptul că reducerile de emisii generate de o țară nu pot fi luate în calcul și de partea care generează reducerile, și de țara care plătește și utilizează aceste reduceri pentru atingerea obiectivului propriu în conformitate cu Acordul de la Paris.

Planeta Marte nu este „planul B“ al omenirii

Prima femeie astronaut afroamericană, Mae Jemison, a lansat un apel public la conştientizarea pericolului reprezentat de schimbările climatice la COP24 spunând că planeta Marte nu poate deveni „planul B“ al omenirii. „Chiar dacă lupta împotriva schimbărilor climatice este poate cea mai importantă problemă cu care s-a confruntat vreodată omenirea, noi avem datoria să o rezolvăm şi este cu adevărat important să înţelegem că este o problemă care ne priveşte pe toţi. Cei care îndeamnă să salvăm Pământul se înşeală. Nu este vorba să salvăm Pământul, ci să ne asigurăm că nu vom continua să-l pustiim până când nu va mai putea să ne susţină", a mai declarat astronautul, care a evocat „incredibila planetă albastră, puternică şi rezistentă“ pe care a văzut-o de la hubloul unei navete spaţiale în 1992. „Trebuie să fim foarte clari, este vorba de un examen de conştiinţă: Terra nu are nevoie de noi, noi avem nevoie de Terra. Şi în pofida dorinţei mele de a merge pe Marte, această planetă nu reprezintă un plan B pentru civilizaţia noastră, pentru specia noastră“, a mai avertizat ea. Alte articole in rubrica Schimbări climatice