Politica europeană privind schimbările climatice se face la București - Schimbări climatice | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Schimbări climatice

Politica europeană privind schimbările climatice se face la București

12 February 2019 - 01:29 PM Schimbări climatice

Reuniunea reprezentanților statelor membre ale Uniunii Europene privind schimbările climaticeLa scurt timp de la preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, România a găzduit o întâlnire a reprezentanților celor mai importante instituții europene de mediu care au dezbătut rezultatele celei de a XXIV-a Conferințe privind Schimbările Climatice (COP24), Programul de Implementare privind Acordul de la Paris (PAWP) și acțiunile pentru perioada post - COP24. La dezbateri a participat și ministrul român al Mediului, Grațiela Gavrilescu.
ecologic

În zilele de 17 și 18 ianuarie 2019, la Palatul Parlamentului din București s-a desfășurat Reuniunea reprezentanților statelor membre ale Uniunii Europene privind schimbările climatice. La această întrunire au participat reprezentanți ai Serviciului European de Acțiune Externă, ai Agenției Europene de Mediu și Secretariatului General al Consiliului de Mediu. Din delegația României au făcut parte specialiști de la Ministerul Mediului, Agenția Națională de Protecția Mediului și reprezentanți ai Administrației Naționale de Meteorologie.
Invitații europeni împreună cu specialiștii români au analizat rezultatele celei de-a XXIV-a Conferințe privind Schimbările Climatice (COP24), adoptarea Programului de Implementare privind Acordul de la Paris (PAWP), precum și viitoarele activități din domeniul schimbărilor climatice.
„Este recunoscut faptul că vremea, clima, apa şi condiţiile de mediu influenţează dezvoltarea socio-economică a ţărilor din întreaga lume, iar creşterea frecvenţei şi intensităţii fenomenelor meteorologice extreme cauzate de variabilitatea şi schimbarea climei determină efecte majore din punct de vedere al impactului socio-economic. Conform ultimului Raport special al IPCC publicat în data de 8 octombrie 2018, limitarea procesului de încălzire globală la 1,5ºC necesită acţiuni şi măsuri specifice de prevenire şi diminuare a impactului în toate sectoarele socio-economice. Limitarea creșterii temperaturii și adaptarea la această modificare au dimensiuni multiple care trebuie luate în considerare simultan și sistematic. Președinția română a Consiliului UE este conștientă de aceste provocări, tocmai de aceea lupta împotriva schimbărilor climatice reprezintă una dintre cele patru priorități din domeniul mediului“, a declarat viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.
Pe agenda reuniunii s-au aflat următoarele subiecte: evaluarea rezultatelor privind Programul de Implementare a Acordului de la Paris (PAWP), Restructurarea Secretariatului și Bugetul Convenției-Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, aranjamentele ulterioare COP24 privind mijloacele de implementare (consolidarea capacității, evaluarea necesităților și obiectivul post - COP24), precum și pașii de urmat pentru 2020 (pregătirea Uniunii Europene pentru punerea în aplicare a pachetului adoptat la COP24 - Katowice).
Președinția română se concentrează de asemenea pe inițierea pregătirii poziției UE pentru sesiunea de negocieri internaționale în domeniul schimbărilor climatice care va avea loc la Bonn în luna iunie 2019. Alte articole in rubrica Schimbări climatice