România este grav afectată de poluarea provenită de la termocentralele pe cărbune - Schimbări climatice | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Schimbări climatice

România este grav afectată de poluarea provenită de la termocentralele pe cărbune

10 March 2019 - 12:16 PM Schimbări climatice

PoluareRomânia este ţara din UE cea mai afectată de poluarea provenită de la termocentralele pe cărbune învechite din Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Muntenegru, Kosovo şi Serbia (Balcanii de Vest), ţări care nu sunt membre UE, arată un raport publicat pe 19 februarie 2019 de mai multe organizații neguvernamentale, printre care Bank- watch, HEAL și CAN Europe.
În 2016 au murit prematur 380 de români din cauza poluării produse de termocentralele din Balcanii de Vest, iar costurile medicale cauzate de acest factor de risc se ridică la 0,5-1,1 miliarde euro pe an în România, ceea ce reprezintă între 7% și 17% din bugetul pentru sănătate din 2016, arată studiul.
„În acest moment România deține Președinția Uniunii Europene, ceea ce i-ar permite să intervină foarte ferm în vederea reducerii poluării în Balcanii de Vest. Din păcate, Guvernul irosește această șansă de a lupta pentru binele propriilor cetățeni și în același timp de a promova interesele întregii regiuni“, a spus Ioana Ciută de la Bankwatch, unul dintre autorii raportului. „Bulgaria, trimisă în fața Curții Europene din cauza poluării, a folosit mandatul său la cârma UE pentru a susține cauza Balcanilor. România preferă, ca de obicei, să ignore subiectul chiar cu costul unor amenzi usturătoare ce vor fi plătite până la urmă tot de cetățeni“, a adăugat ea.
Conform studiului, poluarea de la cele 16 termocentrale din Balcanii de Vest provoacă în total 3.000 de cazuri de moarte prematură anual, 8.000 de cazuri de bronșită și alte afecțiuni cronice. Termocentralele învechite din Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Muntenegru, Kosovo și Serbia emit mai mult dioxid de sulf decât toate cele peste 250 de centrale pe cărbune din UE. Niveluri la fel de alarmante s-au constatat și în ce privește particulele în suspensie sau oxizii de azot.

ecologicAlte articole in rubrica Schimbări climatice