Oamenii au percepţii diferite faţă de pericolul schimbărilor climatice - Schimbări climatice | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Schimbări climatice

Oamenii au percepţii diferite faţă de pericolul schimbărilor climatice

13 January 2020 - 03:02 PM Schimbări climatice

177-34_lrBanca Europeană de Investiții (BEI) a făcut publice datele celei de-a doua ediții a studiului său climatic. Documentul este extrem de important acum, când clima este una dintre prioritățile de pe agenda Uniunii Europene și când BEI a adoptat o nouă politică de creditare a investițiilor din domeniul energiei verzi. Realizat în parteneriat cu compania de cercetare de piață BVA, studiul și-a propus să observe pe scară largă atitudinile și așteptările cetățenilor din Uniunea Europeană, Statele Unite și China în ceea ce privește acțiunile climatice. Redăm în continuare principalele concluzii.
ecologic

Sondajul climatic realizat de BEI relevă că migrația generată de schimbările climatice este văzută ca o realitate puternică în Europa, unde 82% dintre respondenți anticipează că schimbările climatice din următorii ani vor obliga oamenii să-și părăsească țara de reședință pentru a scăpa de condițiile meteorologice extreme. Se estimează că 24% dintre europeni se vor muta în altă țară din cauza schimbărilor climatice. Numărul este semnificativ mai mare în rândul generațiilor tinere, unde 41% au serios în vedere opțiunea de a se muta în străinătate. O diferență importantă poate fi văzută și între țările europene: în timp ce doar 33% dintre austriecii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani anticipează că se vor muta în altă țară, procentul tinerilor spanioli care spun că vor face acest lucru ajunge la 51%.

Schimbările climatice sunt considerate o amenințare mai mare în Europa de Nord

Studiul BEI a constatat și o diferență între țările din sudul și nordul Europei în privința îngrijorărilor cetățenilor. Locuitorii din sud consideră șomajul ca fiind cea mai mare problemă cu care se confruntă țările lor: pentru 72% dintre spanioli și 69% dintre italieni este printre primele trei provocări. Țările din nord cum ar fi Danemarca, Olanda, Germania și Austria consideră criza climatică drept cea mai mare amenințare. Aceste diferențe de opinie se reflectă și în perceperea impactului schimbărilor climatice: oamenii din țările mediteraneene raportează un impact mai mare asupra vieții lor de zi cu zi, cu ponderi de 94% pentru Italia și 87% pentru Spania, în timp ce cota este de 63% în Danemarca și 66% în Suedia. În general, 82% dintre europeni declară că schimbările climatice au un impact asupra vieții lor, percepție care ajunge la 76% în Statele Unite și la 98% în China.

177-36

Europenii sunt mai sceptici decât chinezii privind combaterea schimbărilor climatice

Conform anchetei, europenii sunt mai sceptici decât chinezii atunci când vine vorba de combaterea schimbărilor climatice: 59% dintre europeni consideră că fenomenul este reversibil, cu 21 de procente mai puțini decât în China (80%), dar mai mulți decât în Statele Unite (54%). În ceea ce privește modul în care oamenii percep impactul acțiunilor lor individuale asupra luptei împotriva schimbărilor climatice, 69% dintre europeni consideră că acțiunile lor pot face diferența, față de 72% în China și 65% în Statele Unite.

177-35

De schimbările climatice se tem mai mult chinezii decât europenii

Rezultatele sondajului confirmă faptul că frica de schimbările climatice este resimțită pe scară largă în Europa: 47% dintre europeni o consideră cea mai mare provocare din viața lor, urmată îndeaproape de accesul la servicii medicale și de sănătate (39%) și șomajul (39%). În comparație, americanii clasează schimbările climatice (39%) după accesul la servicii de sănătate (45%). Dintre chinezi 73% consideră că schimbările climatice sunt cea mai mare provocare cu care se confruntă societatea, cu mult înaintea accesului la servicii medicale (47%) și a crizei financiare (33%).

Franța este una dintre cele mai sceptice țări din Europa atunci când vine vorba de potențialul de a combate schimbările climatice. Doar 53% dintre francezi consideră că procesul este reversibil, cu 6 procente mai puțin decât media europeană.

177-37

Doar 25% dintre români văd în schimbările climatice cea mai mare îngrijorare

Atunci când sunt întrebați care e cea mai mare îngrijorare a lor, 75% dintre români spun că aceasta este situația lor economico-financiară, urmată de instabilitatea politică (63%), accesul la serviciile de sănătate (43%), puterea de cumpărare (39%), criza financiară (34%), migrație (33%), schimbările climatice (25%), șomaj (25%), terorism (4%) și atacuri cibernetice (4%).

La nivel european cea mai mare îngrijorare a cetățenilor este situația economico-financiară (67%), urmată de schimbările climatice (47%), accesul la serviciile de sănătate (39%), șomaj (39%), instabilitatea politică (35%), migrație (32%), criza financiară (32%), puterea de cumpărare (19%) și (6%) atacurile cibernetice. Alte articole in rubrica Schimbări climatice