Apele poluate din China vor fi gestionate de către „şefi ai râurilor“ - Stiinţă & Tehnologie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Stiinţă & Tehnologie

Apele poluate din China vor fi gestionate de către „şefi ai râurilor“

16 January 2017 - 04:45 PM Stiinţă & Tehnologie

Problema apelor poluate (foto Agerpres)Evoluția Chinei dintr-un stat agricol spre unul industrial a declanșat un fenomen negativ, poluanții toxici din zona industrială au afectat din ce în ce mai mult mediul înconjurător, calitatea surselor de apă și astfel atât sănătatea populației, cât și calitatea alimentelor au fost grav afectate.

Un studiu al Băncii Mondiale a constatat că 13 din cele 15 orașe mari (inclusiv Shanghai), aflate de-a lungul celor șapte râuri principale ca sursă de apă din China, sunt afectate grav din cauza apei poluate.

Cei mai frecvenți factori poluatori din apa potabilă din Shanghai sunt sedimentele generale și rugina, bacteriile, paraziţii (Giardia şi Cryptosporidium), cantități mari de clor, nitriți și nitrați (pesticide, erbicide, etc.) și metale grele (plumb, mercur, aluminiu, cadmiu, crom, cupru). Autoritățile care se ocupă de calitatea apei din Shanghai au recunoscut în mod public că potabilitatea apei de la robinet este compromisă în mare parte din cauza contaminării secundare din conductele vechi, scrie purelivingchina.com.

Astfel, în luna decembrie 2016, guvernul chinez a anunțat crearea unor funcții noi de "șefi ai râurilor" însărcinați cu protejarea mediului înconjurător și gestionarea sustenabilă a marilor cursuri de apă și lacuri, care sunt grav afectate de efectele poluării, a relatat EFE.

Fiecare dintre aceşti responsabili va avea grijă de toate râurile şi lacurile care traversează municipiul, provincia sau districtul în care au fost repartizaţi, potrivit reformei administrative prezentată de Ministerul Protecţiei Mediului şi Resurselor Hidrologice. Performanța lor va fi evaluată și vor fi trași la răspundere în cazul daunelor aduse mediului înconjurător din zona corpurilor de apă aflate sub supravegherea lor. Informații, inclusiv numele și responsabilitățile „șefilor râurilor“, vor fi făcute publice pentru a se asigura o supraveghere transparentă. Guvernul central se așteaptă să se extindă această practică la nivel național, până la sfârșitul anului 2018, scrie Xinhua.

Astfel de șefi au mai fost angajaţi şi în anul 2007 pentru a face față unui focar de alge albastre în lacul Taihu din provincia Jiangsu, și se pare că opt regiuni au adoptat deja sistemul.

Ape poluate

În cazul marilor fluvii care străbat mai multe provincii precum Yangtsé, Huanghe (râul Galben) sau Mekong, va exista un întreg mecanism de coordonare. Noii şefi vor trebui să-şi asume responsabilităţi în cazul dezastrelor ecologice care survin în masele de apă dulce pe care le administrează, a avertizat Consiliul de Stat. „Șefii râurilor“ își vor asuma întreaga responsabilitate pentru gestionarea și protecția apelor din China. Unul dintre obiective este ca 90% din apa din oraşele chineze, foarte rar folosită pentru consumul direct, să fie potabilă până la sfârşitul acestui deceniu.

Spre deosebire de majoritatea țărilor occidentale, apa din China de la robinet este potabilă numai dacă este fiartă înainte. Sursele de contaminare a apei provin din activitatea industrială (metale grele, scurgeri de ulei și de substanțe chimice), depozitarea deșeurilor (în special deșeurile periculoase), stații de tratare, din utilizarea pesticidelor, nitraților în activitatea agricolă. Aproximativ 80% din apa care este utilizată în Shanghai este din râul Huangpu, iar restul de 20% provine din fluviul Yangtze. Din păcate, ambele sunt printre cele mai poluate râuri din lume.

În privința protejării mediului înconjurător, Consiliul de Stat a alocat 25,4 miliarde de yuani (3,7 miliarde de dolari) pentru prevenirea poluării aerului în perioada 2013-2015.

De asemenea, la începutul lunii decembrie 2016, guvernul chinez a lansat un plan național cu privire la îmbunătățirea calității mediului pentru perioada 2016-2020, care prevede sarcini detaliate pentru curățarea aerului poluat, apă și sol și pentru îmbunătățirea ecosistemului.

Primul raport național cu privire la resursele de apă realizat în perioada 2011-2013 arată că statul chinez are 45.203 de râuri, iar fiecare are o suprafață de drenaj de mai mult de 50 de kilometri pătrați și 2.865 de lacuri. Prin această inițiativă de monitorizare a corpurilor de apă, oficialii din China își doresc rezolvarea situației dificile în care administrațiile locale trebuie să găsească un echilibru între dezvoltarea economică și protecția mediului.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Stiinţă & Tehnologie