Rapidcool, eficienţă energetică şi un mediu mult mai sănătos - Stiinţă & Tehnologie | Ecologic

Stiinţă & Tehnologie

Rapidcool, eficienţă energetică şi un mediu mult mai sănătos

09 October 2013 - 02:25 PM Stiinţă & Tehnologie

Rapid CoolPe parcursul acestei veri destul de călduroase, mulţi cetăţeni au simţit cu siguranţă nevoia de a consuma o băutură răcoritoare. Astfel, a fost lansat Rapidcool, un proiect innovator susţinut din fondurile de cercetare ale Uniunii Europene, care are ca obiective reducerea cheltuielilor cu energia electrică ale comercianţilor de băuturi, precum şi protejarea mediului înconjurător.

Rapidcool răceşte orice băutură preferată de la temperatura camerei la 4°C în 45 de secunde cu o nouă tehnologie care este cu 80% mai eficientă decât orice alt dispozitiv de răcire. Totodată, consumul redus de energie se va realiza cu costuri reduse care va permite comercianţiilor să depoziteze băuturile preambalate la temperaturi ambiante şi apoi răcite rapid.

În Europa, combinele frigorifice sau congelatoarele utilizate în scop comercial au un consum estimat de electricitate de 85 TWh pe an, echivalentul necesar pentru a alimenta peste 20 de milioane de gospodării.

Rezultatele acestui proiect au arătat o economie de energie de peste 80% în comparaţie cu alte dispozitive de răcire deschise şi de aproximativ 54% comparativ cu dispozitivele cu uşă de sticlă. Acestea sunt cifre care au rezultat în urma răcirii a 200 de doze de 500 ml pe zi. Economia în ceea ce priveşte costurile cu electricitatea pentru fiecare frigider este de 832 de euro pe an comparativ cu dispozitivele de răcire deschise şi de 219 de euro în comparaţie cu dispozitivele cu uşă de sticlă, având în vedere un cost al electricităţii de 0,20 de euro/kWh.

Rapidcool se concentrează pe răcirea unor cantităţi mici, oricând este nevoie şi nu mai este nevoie de a avea dispozitive mari de răcire care să păstreze stocuri mari şi care să funcţioneze continuu pentru a putea furniza băuturi reci. Cheia tehnologiei folosite de Rapidcool, deja patentă cu numele de V-tex, este modul în care băutura este agitată fără a se revărsa atunci când este desfăcută.

Deşi proiectată să funcţioneze ca o unitate de sine stătătoare, camera de răcire poate fi integrată în răcitoarele cu autoservire. Acest lucru s-a dovedit a fi o reală inovaţie şi ar putea înlocui majoritatea, dacă nu chiar toate dispozitivele de răcire deschise folosite în lume. Numeroase companii multinaţionale importante au încercat de ani de zile să descopere o tehnologie de răcire rapidă a băuturilor răcoritoare, însă niciuna nu a reuşit să atingă rezultatele obţinute de Rapidcool. Acest concept a fost dezvoltat de compania britanică Enviro-Cool Limited, care a primit o finanţare de 903.000 de euro pentru dezvoltarea acestuia privind producţia la nivel comercial. Această tehnologie va putea fi testată la sfârşitul lunii octombrie 2013 într-un supermarket din Olanda.

Consorţiul Rapidcool, condus de Vending Marketing DOO din Slovenia, include patru parteneri din sectorul industrial şi academic şi anume Enviro-Cool, Marea Britanie care este o companie specializată în tehnologii de răcire şi dezvoltator al conceptului V-tex, Dymtec, din Spania, expert în soluţii de mentenanţă a dispozitivelor de răcire la nivel industrial, Re/genT, Olanda, un centru de cercetare şi dezvoltare specializat în refrigerare şi UK Intelligent Systems Research Institute din Marea Britanie.

„Finanţarea din partea UE ne-a permis să dezvoltăm Rapidcool ca pe un instrument de înlocuire a echipamentelor deja existente, costisitoare şi cu un consum crescut de energie, cum ar frigiderele deschise, cu mai multe rafturi şi frigidere pentru băuturi. Suntem mândri să putem contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin dezvoltarea unei tehnologii care promovează ecologia şi suntem nerăbdători să continuăm dezvoltarea acestui produs atât pentru utilizarea sa în scop comercial cât şi casnic. Ne-am bucurat de un interes crescut din partea Asiei şi Americii de Nord, iar acum dorim să aducem această nouă tehnologie în atenţia reţelelor de producători şi distribuitori din Europa“, a declarat Kelvin Hall, fondator al Enviro-Cool Limited.

Partenerii implicaţi în cadrul acestui proiect au semnat contracte de colaborare cu două companii globale, cu cifre de afaceri de miliarde de euro din domeniul distribuţiei de băuturi şi al producţiei de electrocasnice. Inginerii care au proiectat Rapidcool au creat recent un braţ robotizat care urmează să fie adăugat unităţii principale, astfel încât livrarea băuturii să se facă automatizat. De asemenea, este în curs de dezvoltare o gamă de produse asociate, care se adresează consumatorilor casnici, precum şi uzului comercial/retail. Aceste produse vor putea fi utilizate acasă, la locul de muncă, în baruri, restaurante sau hoteluri şi pot răci o gamă variată de băuturi, de la doze de 150 ml până la sticle de vin de 750 ml.

În anul 2014, Uniunea Europeană va lansa un program nou de finanţare dedicat proiectelor de cercetare şi inovare, denumit Horizon 2020, cu o durată de desfăşurare de şapte ani. Din anul 2007, UE a investit aproximativ 50 de miliarde de euro în proiecte de cercetare şi inovare pentru a susţine competitivitatea economică a Europei şi pentru a extinde graniţele cunoaşterii. Bugetul UE pentru proiecte de cercetare reprezintă aproximativ 12% din totalul cheltuielilor publice pentru cercetare al celor 28 de state member UE şi are în vedere în special domenii precum sănătatea, mediul înconjurător, transporturile, industria alimentară şi energie. De asemenea, au fost derulate parteneriate în domeniul cercetării cu firme din industria farmaceutică, aerospaţială, auto şi electronică, pentru a încuraja investiţiile şi dezvoltarea sectorului privat şi crearea de noi locuri de muncă pentru persoanele cu studii superioare.

„Rapidcool este un produs care va ajuta la realizarea de economii financiare, va proteja mediul înconjurtător şi va crea locuri de muncă. Comisia s-a angajat să acorde şi mai multe fonduri europene pentru proiectele care pot cu adevărat să facă o diferenţă în vieţile oamenilor“, a precizat Michael Jennings, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, responsabil pentru cercetare, ştiinţă şi inovare.

Ramona Buciu



Alte articole in rubrica Stiinţă & Tehnologie