Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Anchete de corupție și fraudă în industria britanică de reciclare a plasticului

11 November 2018 - 10:42 AM 0 comentarii

The Guardian a publicat recent un amplu material despre investigațiile privind abuzurile și fraudele din industria britanică de reciclare a plasticului. Agenția de Mediu a Guvernului britanic a înființat o echipă de anchetă condusă de specialiști din serviciile secrete care investighează infracțiunile din sistem, în timp ce tot mai multe țări refuză sau limitează transporturile de deșeuri din plastic exportate de Marea Britanie.

Anchete de corupție și fraudă în industria britanică de reciclare a plasticului

Caravana ECOTIC însoțește campania „Brașov Reciclează“

11 November 2018 - 10:14 AM 0 comentarii

Caravana ECOTIC, vehicul de informare și conștientizare marca ECOTIC, a fost prezentă între 4 și 7 octombrie a.c. la Brașov cu scopul de a atrage atenția asupra importanței colectării separate a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și de a îndemna brașovenii să predea spre reciclare echipamentele uzate.

Caravana ECOTIC însoțește campania „Brașov Reciclează“

International e-Waste Day, la prima ediție

11 November 2018 - 09:54 AM 0 comentarii
International e-Waste Day, la prima ediție

Ziua de 13 octombrie 2018 marchează prima ediție a e-Waste Day, ziua internațională a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Inițiată de WEEE Forum, susținută de 26 dintre organizațiile sale membre și implicând 40 de organizații din 20 de țări din întreaga lume, e-Waste Day a avut menirea de a aduce în atenția publicului importanța reciclării DEEE-urilor și de a încuraja consumatorii să predea spre reciclare deșeurile electrice și electronice pe care le dețin, în vederea creșterii ratelor de reciclare în viitor.

„Unde reciclăm“ - prima hartă interactivă a reciclării, disponibilă într-o nouă versiune

11 November 2018 - 09:46 AM 0 comentarii

Începând din 13 octombrie a.c., utilizatorii de smartphone au la dispoziție un nou instrument de reciclare: „Unde reciclăm“, harta interactivă care integrează punctele naționale de colectare a bateriilor uzate și a deșeurilor electrice. Toți cei care s-au întrebat vreodată „unde reciclez bateriile uzate?“ sau ,,unde reciclez televizorul vechi?“ pot găsi acum răspuns în aplicația pentru smartphone și tabletă „Unde reciclăm“. Astfel, colectarea selectivă a deșeurilor în locuri special amenajate devine o soluție la îndemâna oricui.

„Unde reciclăm“ - prima hartă interactivă a reciclării, disponibilă într-o nouă versiune

Câmpia Turzii are două stații inteligente de colectare Sigurec City

11 November 2018 - 09:40 AM 0 comentarii
Câmpia Turzii are două stații inteligente de colectare Sigurec City

Pentru a stimula colectarea separată a deșeurilor în vederea atingerii țintelor obligatorii de reciclare la nivel local, Primăria Municipiului Câmpia Turzii, grupurile de reciclare Green Group și Romcarbon, ECOTIC și asociația de transfer de responsabilitate Next Eco Recycling au inaugurat la sfârşitul lunii octombrie în Câmpia Turzii două stații inteligente Sigurec City de colectare a deșeurilor.

OUG nr. 74/2018, o ordonanţă de urgenţă pentru salvarea SMID-urilor?

11 November 2018 - 09:34 AM 0 comentarii
OUG nr. 74/2018, o ordonanţă de urgenţă pentru salvarea SMID-urilor?

Gestionarea deșeurilor municipale este o mare problemă pentru toate autoritățile locale din România. Sistemele de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) sunt în mare parte nefuncționale, primarii nu sunt interesați mai deloc de acest subiect, iar producătorii își îndeplinesc obligațiile prin contractele pe care le au cu operatorii privați din domeniul deșeurilor.

Curtea Europeană de Justiție condamnă România pentru neînchiderea a 68 depozite de deșeuri

10 November 2018 - 03:33 PM 0 comentarii

Incapacitatea României de a închide depozitele de deșeuri neconforme a adus țara noastră pentru a doua oară în fața Curții Europene de Justiție, care a lăsat la latitudinea Comisiei Europene propunerile de sancțiuni. Decizia Curții Europene de Justiție vine la scurt timp după atenționarea țării noastre de către Comisia Europeană privitor la neîndeplinirea condiționalităților ex-ante privind sectorul deșeuri și eventuala suspendare a plăților intermediare aferente sectorului deșeuri din Programul Operațional Infrastructură Mare.

Gabriela Dorojan: „Este nevoie de o schimbare de comportament la nivel naţional“

10 November 2018 - 03:18 PM 0 comentarii

În condiţiile în care România are probleme mari în gestionarea deşeurilor municipale, în implementarea sistemelor de colectare selectivă a deşeurilor şi a închiderii depozitelor de deşeuri neconforme, activitatea Gărzii Naţionale de Mediu este foarte importantă.

SIGUREC îi premiază pe cei care aduc DEEE-uri la reciclare

10 November 2018 - 02:42 PM 0 comentarii
SIGUREC îi premiază pe cei care aduc DEEE-uri la reciclare

În perioada 13 octombrie - 13 noiembrie 2018 se desfășoară campania „Dacă ai DEEE-uri vechi, dă check-in la SIGUREC!“, prin care cetățenii care aduc la aparatele de colectare inteligente din rețeaua Sigurec deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) sunt recompensați.

Noi aprobări în Programele Rabla

10 November 2018 - 02:27 PM 0 comentarii

Administrația Fondului pentru Mediu a aprobat în ședința Comitetului de Avizare din 11 octombrie a.c. o nouă serie de dosare de finanțare depuse pentru programele Rabla și Rabla Plus.

Noi aprobări în Programele Rabla

Colectarea deșeurilor se va face cu aprobare de la ADI-uri

10 November 2018 - 02:20 PM 0 comentarii
Colectarea deșeurilor se va face cu aprobare de la ADI-uri

Ministerul Mediului a supus dezbaterii publice un ordin de ministru privind procedura de înregistrare a operatorilor economici colectori de deșeuri care preiau prin achiziție deșeurile de ambalaje de la locul de generare a acestora.

Octombrie 2018

Un utilaj care reciclează orice fel de plastic

12 October 2018 - 04:01 PM 0 comentarii
Un utilaj care reciclează orice fel de plastic

Recycling Technologies intenționează să plaseze prima mașină de reciclare chimică la Binn Eco Park din Perthshire, Scoția, un utilaj capabil să recicleze anual 7.000 tone deșeuri de materiale plastice mixte.

Reciclarea aliajelor speciale

12 October 2018 - 02:44 PM 0 comentarii

Apariția aliajelor speciale a avut la bază dorinţa omului de a inova industria aeronautică, o industrie în care cerinţele privind materialele utilizate sunt enorme: greutate scăzută, duritate şi rezistenţă mare, contracţie foarte mică la temperaturi scăzute şi dilatare redusă la temperaturi ridicate.

Reciclarea aliajelor speciale

Campania dedicată electricienilor a ajuns deja la 12.000 de kilograme deșeuri colectate

12 October 2018 - 02:36 PM 0 comentarii
Campania dedicată electricienilor a ajuns deja la 12.000 de kilograme deșeuri colectate

Asociația Recolamp organizează din luna aprilie a acestui an o nouă ediție a campaniei de colectare deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), campanie dedicată în special profesioniștilor din domeniu.

WEEE Forum în India

12 October 2018 - 02:10 PM 0 comentarii
WEEE Forum în India

La invitația comisarului european pentru mediu Karmenu Vella, o delegație a Consiliului Director al WEEE Forum formată din președintele Jan Vlak, alături de Joe Attard, Valentin Negoiță și Pascal Leroy a participat în perioada 4-7 septembrie 2018 la două forumuri de la New Delhi: „Circular Economy Mission“ și „13th Sustainability Summit“.

Din septembrie, România reciclează din nou!

12 October 2018 - 01:57 PM 0 comentarii

Asociația Environ și Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) au dat startul ediției cu numărul 2 a campaniei „România Reciclează“. Autoritățile publice, primarii de localități mai mari sau mai mici se pot înscrie într-o nouă ediție a campaniei „România Reciclează“ care se va desfășura în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2018 în localitățile din țară. Înscrierile se pot face pe site-ul www.reciclamimpreuna.ro sau prin e-mail, pe adresa logistica@environ.ro.

Din septembrie, România reciclează din nou!

Cel mai mare reciclator din România îşi extinde activitatea în afara ţării

10 October 2018 - 05:46 PM 0 comentarii

Green Group, cea mai mare societate de reciclare din România și unul dintre cei mai importanți reciclatori din Europa, se extinde în afara țării. Despre planurile de viitor ale societății, despre evoluțiile de pe piața deșeurilor, dar și despre așteptările pe care le au reciclatorii din partea Guvernului am vorbit cu președintele Consiliului de Administraţie al Green Group, Constantin Damov.

Se întrevede deja invalidarea prognozelor din PNGD?

10 October 2018 - 04:20 PM 0 comentarii
Se întrevede deja invalidarea prognozelor din PNGD?

Conform Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, fiecare cetățean al României a generat în 2016 o cantitate de 253 kg deșeuri, cu tendința de scădere în 2018 la 248 kg.

Septembrie 2018

RECICLAD’OR, volei și curățenie pe plajele Mării Negre

07 September 2018 - 02:14 PM 0 comentarii

RECICLAD’OR este una dintre organizațiile de transfer de responsabilitate din domeniul deșeurilor de ambalaje care în ultima perioadă s-au implicat activ în acțiuni de educare și informare a cetățenilor cu privire la mediul înconjurător, colectarea selectivă, reciclarea și economia circulară. În luna august, compania a organizat pe litoral un eveniment care a combinat sportul cu ecologizarea.

RECICLAD’OR, volei și curățenie pe plajele Mării Negre

Deși costă mult, Sortarea deşeurilor este singura soluţie pentru reducerea depozitării

07 September 2018 - 01:53 PM 0 comentarii

Obiectivul de reducere a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare pe care şi l-a asumat România în faţa Uniunii Europene pentru anul 2018 este de 35%. Începând cu 2019, va fi de 45%. De aceea selectarea deşeurilor reciclabile înainte de depozitare este o condiţie esenţială pentru atingerea obiectivelor asumate de ţara noastră.

Deși costă mult,  Sortarea deşeurilor este singura soluţie pentru reducerea depozitării

Schimb de bune practici între ECOTIC și WEEE Malta

07 September 2018 - 01:14 PM 0 comentarii
Schimb de bune practici între ECOTIC și WEEE Malta

În data de 6 august 2018, ECOTIC a primit vizita domnului Joe Attard, directorul executiv al WEEE Malta, organizație membră a WEEE Forum.

ECOTIC demarează o nouă campanie de colectare în județul Argeș

07 September 2018 - 01:10 PM 0 comentarii

Începând cu luna august și până la finalul lunii octombrie, locuitorii din județul Argeș vor colecta în mod corect deșeuri de echipamente electrice și electronice. Pitești, municipiul reședință de județ, patru orașe și 39 de comune s-au înscris într-o amplă campanie organizată de ECOTIC în parteneriat cu Ministerul Mediului, Consiliul Județean Argeș și ADI Servsal Argeș.

ECOTIC demarează o nouă campanie de colectare în județul Argeș

Ministerului Mediului se foloseşte de conceptul de Economie Circulară pentru introducerea unei noi taxe

07 September 2018 - 01:04 PM 0 comentarii

Adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 74/2018 a adus o serie de schimbări majore în gestionarea deșeurilor municipale, dintre care unele foarte discutabile din multe puncte de vedere, dar în primul rând în ceea ce privește atingerea obiectivelor europene.

Ministerului Mediului se foloseşte de conceptul de Economie Circulară pentru introducerea unei noi taxe

Campania „România Reciclează“ a ajuns din nou în judeţul Constanța

07 September 2018 - 12:56 PM 0 comentarii
Campania „România Reciclează“ a ajuns din nou în judeţul Constanța

Campania „România Reciclează“ a ajuns pe 27 iulie 2018 în comuna Cumpăna din județul Constanța. Peste 100 de locuitori, împreună cu doamna primar, Mariana Gâju, și reprezentanți ai serviciului local de salubrizare s-au implicat în acțiunea de colectare a deșeurilor electrice și electronice (DEEE) și a bateriilor uzate organizată de Asociația Environ în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) și Primăria comunei Cumpăna.

FEPRA SA a organizat o amplă acțiune de educare pentru colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje

06 September 2018 - 04:56 PM 0 comentarii

Anul acesta a fost pentru prima oară când o organizație de transfer de responsabilitate din domeniul gestionării deșeurilor de ambalaje a organizat o acțiune amplă de conștientizare, educare și colectare a deșeurilor reciclabile la trei mari festivaluri de muzică desfășurate în această vară în România și la care au participat câteva zeci de mii de tineri. Despre efortul depus, modul cum s-a desfășurat acțiunea și rezultatele obținute am aflat de la Roxana Șunică, directorul de Marketing, Comunicare și Public Affairs al FEPRA SA.

Creştere a exportului de metale neferoase

06 September 2018 - 03:24 PM 0 comentarii

În primele patru luni din 2018 România a exportat metale neferoase în valoare de 321,4 milioane de euro, sumă cu 8,8% mai mare față de cea din același interval al anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică.

Creştere a exportului de metale neferoase

August 2018

EXPRA: „Noua legislație europeană privind produsele din plastic de unică folosință necesită o analiză suplimentară“

10 August 2018 - 02:15 PM 0 comentarii
EXPRA: „Noua legislație europeană privind produsele din plastic de unică folosință necesită o analiză suplimentară“

Alianța pentru Responsabilitatea Extinsă a Producătorilor (EXPRA) a reacționat printr-un comunicat de presă la intenția Comisiei Europene de a promova un proiect de Directivă care să reglementeze produsele de unică folosință din plastic. EXPRA are 26 de membri din 23 de țări și este una dintre cele mai influente organizații la nivel european în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și economia circulară.

O nouă premieră în reciclarea din școlile din România

10 August 2018 - 01:54 PM 0 comentarii
O nouă premieră în reciclarea din școlile din România

Cei 30.000 de elevi înscriși în campania națională de educație ecologică ,,Baterel și Lumea Non-E” a Asociației Environ au marcat o nouă premieră în anul școlar 2017-2018: reciclarea a peste 10.000 kg de baterii uzate și 100.000 kg de echipamente electrice și electronice în cea de-a VII-a ediție a programului.

Colectarea selectivă începe de la grădiniță

10 August 2018 - 01:18 PM 0 comentarii
Colectarea selectivă începe de la grădiniță

Vara aceasta a marcat finalizarea campaniilor „Şi cei mici fac fapte mari“ şi „Şcoala Ecoterrienilor“, două proiecte educaţionale desfăşurate de ECOTIC şi ECOTIC BAT din dorinţa de a arata copiilor şi tinerilor importanţa colectării selective a deşeurilor electrice şi electronice pentru protecţia mediului înconjurător.

Recomandări pentru utilizarea în siguranță a bateriilor

10 August 2018 - 01:05 PM 0 comentarii

Bateriile litiu-ion sunt relativ noi pe piață și ca atare publicul cunoaște mai puțin gradul de periculozitate pentru mediu al acestor baterii care pot deveni deșeuri. Bateriile portabile reprezintă o sursă de energie electrică ce poate fi utilizată la o gamă largă de aparate, de la telecomenzi pentru jucării până la dispozitive portabile de lux. Datorită dezvoltării constante de noi produse și a inovației, au fost introduse pe piață tot mai multe aparate care necesită baterii pentru a funcționa.

Recomandări pentru utilizarea în siguranță a bateriilor

Iulie 2018

ECOTIC dă o nouă viață echipamentelor IT

11 July 2018 - 11:52 AM 0 comentarii
ECOTIC dă o nouă viață echipamentelor IT

Reutilizarea este unul dintre principiile de bază ale economiei circulare și implicit ale unei societăți sustenabile și are un mare potențial, în special pentru sectorul IT. În acest context și ținând cont de nevoia de soluții de digitalizare din școlile, centrele de plasament sau centrele sociale din România, ECOTIC și partenerii săi APDETIC, InfoCons și Rotary Club București Continental au decis să dea o nouă viață echipamentelor IT prin campania de donații „Împreună, SE POATE”.

Din Karlsruhe în România: Portretul unui specialist de top în reciclarea oțelului inoxidabil

11 July 2018 - 11:38 AM 2 comentarii

Deșeurile, ca parte integrantă a producției de oțel inoxidabil, au beneficii atât economice, cât și pentru mediu. Ele sunt disponibile permanent, nu sunt dependente de grafice de producție și înlocuiesc resurse valoroase. Timpul scurt de prelucrare a acestor materii prime secundare reduce consumul de energie, transformând procesul de producție într-unul mai prietenos cu mediul. Mai mult, emisiile de CO2 pot fi reduse cu până la 90% atunci când în locul materiei prime tradiționale sunt utilizate deșeurile. CRONIMET Holding GmbH este liderul mondial în reciclarea deșeurilor din oțel inoxidabil.

Din Karlsruhe în România: Portretul unui specialist de top în reciclarea oțelului inoxidabil

Schimbări legislative și de autorizare a colectorilor de deșeuri din ianuarie 2019

11 July 2018 - 11:26 AM 0 comentarii

La conferința din vara aceasta a organizației patronale REMAT, care a avut loc la Mamaia în perioada 17 - 19 iunie, s-au analizat o serie de probleme cu care se confruntă colectorii, valorificatorii și reciclatorii de deșeuri, de la schimbările legislative care au fost anunțate dar întârzie să apară, la relațiile cu organizațiile de transfer de responsabilitate și evoluția de pe piața deșeurilor.

Schimbări legislative și de autorizare a colectorilor de deșeuri din ianuarie 2019

FEPRA a reciclat şi valorificat 178.000 tone de deşeuri de ambalaje în 2017

11 July 2018 - 11:18 AM 0 comentarii
FEPRA a reciclat şi valorificat 178.000 tone de deşeuri de ambalaje în 2017

Cu o cifră de afaceri de 32 milioane euro, fonduri cu care a finanțat reciclarea și valorificarea a peste 178.000 tone deșeuri de ambalaje în 2017 în numele producătorilor și importatorilor pe are îi reprezintă, FEPRA International SA este în topul primelor 3 companii care gestionează deșeurile de ambalaje pe piața din România. Planurile companiei includ investiții constante care să contribuie la dezvoltarea infrastructurii naționale de colectare și reciclare.

România Reciclează, de la deziderat la realitate

11 July 2018 - 11:10 AM 0 comentarii
România Reciclează, de la deziderat la realitate

Rezultate impresionante la finalul primei ediții a campaniei naționale de colectare selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice „România Reciclează“: 30.000 kg de DEEE colectate, reprezentând sute de televizoare, monitoare, frigidere, mașini de spălat, dar și echipamente IT&C și electrocasnice mici care au părăsit gospodăriile celor peste 550 de români participanți la program pentru a merge la stațiile de reciclare.

Preluarea de responsabilitate în domeniul ambalajelor, între incertitudine și investiții

11 July 2018 - 10:40 AM 0 comentarii

Transferul de responsabilitate în domeniul deşeurilor de ambalaje traversează încă o perioadă de mari incertitudini, ca urmare a unor schimbări legislative anunţate, dezbătute poate prea mult şi neadoptate încă. După „cutremurul“ din anul 2015 care a zguduit din temelii sistemul OTR, organizaţiile de transfer şi-au revenit din şocul produs de declanşarea anchetelor penale de care nu mai vorbeşte oricum nimeni şi şi-au reluat activităţile conform legislaţiei în vigoare. Numărul organizaţiilor de transfer de responsabilitate a crescut, cifrele de afaceri ale fiecărei organizaţii au crescut, ca şi profitul pe care aproape toate l-au înregistrat în ultimul an.

Preluarea de responsabilitate în domeniul ambalajelor, între incertitudine și investiții

Graţiela Gavrilescu, apel către autorităţile locale: „Avem obligaţia să implementăm urgent colectarea selectivă!“

10 July 2018 - 01:57 PM 0 comentarii

Noile directive europene privind deşeurile îngreunează mult sarcina României de a-și depăși statutul de codașă între țările europene în ceea ce privește managementul deșeurilor. Ministerul Mediului poate propune legi, poate emite ordine de ministru, poate organiza dezbateri publice, poate întocmi strategii și poate aplica penalități, dar nu are posibilitatea de a interacționa direct cu cetățenii din fiecare comunitate în vederea implicării lor directe în realizarea unui sistem modern și eficient de gestionare a deșeurilor municipale. Singurele instituții care pot face acest lucru sunt primăriile. Pentru a afla cum ar trebui să acţioneze autorităţile locale pentru ca România să își poată îndeplini obligaţiile ce îi revin în domeniul deşeurilor am adresat câteva întrebări viceprim-ministrului şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Noi aprobări în Programul „Rabla“

10 July 2018 - 12:58 PM 0 comentarii

Administrația Fondului pentru Mediu a acceptat pe 20 iunie a.c. 381 de dosare în Programul „Rabla“, dintre care 38 în „Rabla Plus“.

Noi aprobări în Programul „Rabla“

Se pregătește un program „Rabla“ pentru electrocasnice

10 July 2018 - 12:54 PM 1 comentariu

Ministerul Mediului vrea să pregătească un program „Rabla“ pentru colectarea electrocasnicelor de la consumatori.

În curând: legea garanției pentru ambalaje

10 July 2018 - 12:52 PM 0 comentarii
În curând: legea garanției pentru ambalaje

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că Legea privind garanția pentru ambalaje este pe ultima sută de metri și urmează să fie trimisă în curând spre avizare interministerială. Forma finală a fost prezentată celor implicați în întreg traseul gestionării deșeurilor și al transferului de responsabilitate.

Iunie 2018

Flanco susține și recompensează reciclarea electrocasnicelor vechi și a bateriilor

13 June 2018 - 02:49 PM 0 comentarii

Flanco Retail continuă să sprijine și în acest an reciclarea corectă a electrocasnicelor vechi și a bateriilor uzate, prin campanii de informare, premii și reduceri oferite cumpărătorilor. Campania „Privește Partea Pozitivă“, derulată în parteneriat cu Asociația Environ și Asociația SNRB, se va desfășura în toate cele 122 de magazine Flanco din țară până la data de 31 decembrie 2018.

Flanco susține și recompensează reciclarea electrocasnicelor vechi și a bateriilor

Orașele și comunele colectează împreună deșeuri electronice pentru protecția mediului

13 June 2018 - 01:44 PM 0 comentarii

Colectarea separată este un subiect de mare actualitate pe agenda de dezbateri a autorităților și a cetățenilor. În majoritatea cazurilor, aceștia din urmă nu sunt bine informați cu privire la importanța colectării separate și a reciclării sau nu știu care sunt locațiile unde pot preda diversele tipuri de deșeuri. Ca atare, România este pe ultimele locuri în ceea ce privește reciclarea și deseori diferitele deșeuri reciclabile ajung la groapa de gunoi.

Orașele și comunele colectează împreună deșeuri electronice pentru protecția mediului

Parlamentul European propune o nouă directivă pentru deșeurile de ambalaje

13 June 2018 - 01:05 PM 0 comentarii
Parlamentul European propune o nouă directivă pentru deșeurile de ambalaje

Apartenența noastră la marea familie europeană ne aduce pe lângă beneficii și o serie de obligații care nu ar trebui ignorate de nimeni din această țară. Lumea se schimbă în jurul nostru, iar noi ar trebui să ținem pasul cu schimbarea. Parlamentul European a adoptat în data de 18 aprilie anul acesta o rezoluție legislativă pentru o nouă Directivă Europeană privind ambalajele și deșeurile de ambalaje care va modifica în mod semnificativ Directiva 94/62/CE, va aduce noi obiective de reciclare, noi politici, noi reguli și noi obligații privind ambalajele. Vă prezentăm în continuare cele mai importante modificări prevăzute de Parlamentul European pe această temă.

Marius Mairovitz: „În Arad salubriştii nu sunt în stare să ridice deşeurile municipale, dar vor să ia locul reciclatorilor“

12 June 2018 - 01:06 PM 0 comentarii

Aradul, odată una dintre cele mai curate localități din țară, a ajuns acum un oraș mizerabil. Nepăsarea autorităților locale, jocurile de interese și dorința unora de deține controlul total asupra pieței deșeurilor sunt cauzele care au dus la această situație. Despre problema deșeurilor din Arad am vorbit cu Marius Mairovitz, directorul societății Remat MG SA, una dintre cele mai importante societăți de reciclare a deșeurilor din România care își are sediul în municipiul Arad.

Mai 2018

Bune practici pentru gestionarea deșeurilor de ambalaje în Quebec

11 May 2018 - 02:15 PM 0 comentarii

La invitația societății Eco-Rom Ambalaje, Maryse Vermette, președinte-director al organizației de transfer de responsabilitate Eco Enterprises Quebec a vizitat România, ceea ce a constituit o bună ocazie pentru a afla detalii despre modul de funcționare a sistemului pentru gestionarea deșeurilor de ambalaje din provincia Quebec.

Bune practici pentru gestionarea deșeurilor de ambalaje în Quebec

„Ziua bună! - Ziua Voluntarilor Mici“: Peste 23.000 de elevi și profesori au colectat 60 tone deșeuri din plastic

11 May 2018 - 01:42 PM 0 comentarii

În cadrul unui proiect de educație non-formală pentru colectarea deșeurilor din plastic, inițiativă comună a Tășuleasa Social și Coca-Cola HBC România susținută de Die Johanniter, în parteneriat cu GreenPoint Management, Romstal, Valrom Industrie și Autoklass și cu sprijinul Inspectoratelor Școlare Județene din Cluj, Bistrița Năsăud și Sălaj, peste 23.000 de elevi și profesori din 5 județe au participat la colectarea a peste 60 tone deșeuri de plastic din gospodăriile lor.

„Ziua bună! - Ziua Voluntarilor Mici“:  Peste 23.000 de elevi și profesori au colectat 60 tone deșeuri din plastic

3R Green a sortat 30.000 tone de deșeuri în 9 luni

11 May 2018 - 01:33 PM 0 comentarii
3R Green a sortat 30.000 tone de deșeuri în 9 luni

În condițiile în care colectarea selectivă a deșeurilor rămâne la nivel național mai mult la stadiul de intenție, când România are obiective ambițioase pentru reducerea cantităților de deșeuri depozitate iar industria de reciclare are nevoie de materie primă, singura soluție economică viabilă rămâne separarea deșeurilor în stații de sortare și transformarea lor în materie primă.

Program de fidelizare la Centrul Municipal de Colectare Iași

11 May 2018 - 01:22 PM 0 comentarii

Centrul Municipal de Colectare Iași (CMCI) și-a deschis porțile în martie 2016 ca centru municipal universal de colectare a deșeurilor din gospodării private, primul de acest fel din România. Situat pe Stradela Grădinari nr. 26 din Iași, centrul colectează deșeuri de la mii de ieșeni dornici să transforme Iașul într-un oraș responsabil și civilizat.

Program de fidelizare la Centrul Municipal de Colectare Iași

Simona Bonafè: „Statele membre UE vor fi obligate să urmeze un cadru legislativ unic şi comun“

11 May 2018 - 12:53 PM 0 comentarii
Simona Bonafè: „Statele membre UE vor fi obligate să urmeze un cadru legislativ unic şi comun“

Parlamentul European a aprobat în data de 18 aprilie a.c. ținte mult mai ambițioase în ceea ce privește reciclarea deșeurilor de ambalaje printr-o serie de acte legislative în conformitate cu legislația privind deșeurile și pachetul privind economia circulară.

„Plătești pentru cât arunci“: prea scump, prea repede și prea puțin

11 May 2018 - 12:38 PM 0 comentarii
„Plătești pentru cât arunci“: prea scump, prea repede și prea puțin

Implementarea la nivel naţional a sistemului „plăteşti cât arunci“ este unul din cele trei instrumente economice pe care autorităţile vor să le aplice urgent pentru îndeplinirea condiţionalităţii ex-ante în domeniul gestionării deşeurilor după adoptarea cu mare întârziere a Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor la sfârşitul anului trecut.

Gabriel Moiceanu: „Avem nevoie de legislaţia subsecventă pentru implementarea PNGD“

10 May 2018 - 03:32 PM 0 comentarii

Gestionarea deşeurilor municipale rămâne o mare problemă pentru România în condiţiile în care Sistemele de Management Integrat al Deşeurilor sunt în mare parte încă nefuncţionale, când colectarea selectivă lipseşte aproape cu desăvârşire, iar legislaţia nu ţine pasul cu nevoile unui sistem care nu reuşeşte de ani buni să se pună în funcţiune. Pentru a afla cum se văd aceste probleme din perspectiva Federaţiei Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară, am adresat câteva întrebări preşedintelui organizaţiei, Gabriel Moiceanu.

Allen Coliban: „Fără dialog nu se pot găsi soluții pentru rezolvarea problemei deșeurilor municipale“

10 May 2018 - 03:03 PM 0 comentarii

Comisia de Mediu din Senat este una dintre cele mai importante instituții cu atribuții în domeniul mediului din România. Despre activitățile acesteia, despre arii protejate, despre problemele în gestionarea deșeurilor și interesele din zona de Mediu am vorbit cu președintele Comisiei de Mediu din Senatul României, senatorul Allen Coliban.

Hidroelectrica are probleme cu PET-urile

10 May 2018 - 01:45 PM 0 comentarii
Hidroelectrica are probleme cu PET-urile

Hidroelectrica se confruntă cu problema PET-urilor de pe lacul Izvorul Muntelui (Bicaz). Potrivit unui comunicat al companiei, „Hidroelectrica face și în acest an eforturi uriașe pentru ecologizarea lacului și pentru reducerea cantităților de deșeuri plutitoare al căror impact este semnificativ atât pentru mediu, cât și pentru randamentul hidroagregatelor.

54 de depozite neconforme mai trebuie închise

10 May 2018 - 01:38 PM 0 comentarii

Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu a declarat într-un interviu din 18 aprilie a.c.: „Dacă la începutul mandatului meu erau 68 de depozite de deșeuri neconforme, din care fac parte și depozitele de deșeuri periculoase, care erau în număr de 40, astăzi au mai rămas de închis 54, din care 15 sunt municipale și 29 sunt depozite de deșeuri periculoase și nepericuloase."

54 de depozite neconforme mai trebuie închise

Aprilie 2018

Managementul deșeurilor municipale în județul Covasna se realizează printr-un Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), sistem finanțat prin Programul Operațional Sectorial MEDIU 2007 – 2013

16 April 2018 - 03:39 PM 0 comentarii
Managementul deșeurilor municipale în județul Covasna se realizează printr-un Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), sistem finanțat prin Programul Operațional Sectorial MEDIU 2007 – 2013

Sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) în județul Covasna a devenit operațional în toamna anului 2017, încheiând astfel un proces de 10 ani. 32 de judeţe din România au elaborat proiecte cu finanţare europeană a unor SMID-uri, 18 proiecte fiind fazate pe noul ciclu, iar 14 SMID-uri sunt în curs de implementare, Covasna fiind al treilea judeţ unde sistemul a fost pus în întregime în funcţiune și raportul final a fost depus la AM POS Mediu.

Kaufland România se implică în colectarea ambalajelor

06 April 2018 - 11:57 AM 0 comentarii
Kaufland România se implică în colectarea ambalajelor

Kaufland România își dotează magazinele cu aparate automate de colectare pentru trei tipuri de ambalaje: PET-uri (cu volum de până la 3 litri), sticlă și doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru).

Din acest an sărbătorim şi Ziua Globală a Reciclării

06 April 2018 - 11:26 AM 0 comentarii

Biroul de Reciclare Internațională (BIR) a declarat la cea de-a șaptezecea sa aniversare că data de 18 martie 2018 este prima Zi Globală a Reciclării. Orașe din întreaga lume, inclusiv Sao Paolo, Washington DC, Sydney, Delhi, Dubai și Londra au celebrat Ziua Globală a Reciclării.

Din acest an sărbătorim şi Ziua Globală a Reciclării

Industria are nevoie de aluminiu, dar reciclarea lui devine din ce în ce mai scumpă

06 April 2018 - 11:00 AM 0 comentarii

Producția de aliaje din deșeuri de aluminiu este în prezent o activitate care necesită inves-tiții în echipamente și instalații speciale și o înaltă pregătire profesională a tuturor celor care lucrează în domeniu.

Industria are nevoie de aluminiu, dar reciclarea lui devine din ce în ce mai scumpă

ECOTIC dă startul „Stației de Reciclare“ în 2018. Primul județ: Hunedoara

06 April 2018 - 10:41 AM 0 comentarii
ECOTIC dă startul „Stației de Reciclare“  în 2018. Primul județ: Hunedoara

„Stația de Reciclare“, campania itinerantă ECOTIC dedicată colectării echipamentelor electrice și electronice uzate din mediul rural își continuă traseul în 2018. După ce în 2017 a informat aproximativ 200.000 de persoane și a colectat 100 de tone DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice), „Stația de Reciclare“ ia startul începând cu 15 martie 2018 în județul Hunedoara.

Garanția pentru un ambalaj reutilizabil va fi de 0,5 sau 0,6 lei

05 April 2018 - 04:15 PM 0 comentarii

În forma sa actuală, Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor și a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje prevede că operatorii economici care introduc pe piața națională produse în ambalaje primare reutilizabile sunt obligați să aplice o garanție de 2 lei/bucată și să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la consumatori.

România nu îşi va putea atinge obiectivele de reciclare asumate pentru anul 2020

05 April 2018 - 11:49 AM 0 comentarii

România este țara europeană care s-a dezvoltat în cei 10 ani de la aderare aproape exclusiv ca urmare a inițiativei private. Politica de transformare a economiei europene într-una circulară în care deșeurile devin o resursă creează o serie de oportunități pentru mediul de afaceri, dar și unele obligații pentru clasa politică din România.

Din cele 32 de SMID-uri numai două sunt funcționale

05 April 2018 - 11:25 AM 0 comentarii

Sistemele de Management Integrat al Deşeurilor din România sunt obiective care trebuiau puse în funcţiune cu mai mulţi ani în urmă. Cu toate că au încasat sume enorme atât din fonduri europene, cât şi din cele bugetare, numai două SMID-uri sunt acum funcţionale, celelalte 30 aflându-se în diferite stadii de finalizare a investiţiilor şi de delegare a serviciilor.

Martie 2018

O firmă de salubrizare lansează pe piață un material de construcție unic în Europa

12 March 2018 - 03:21 PM 1 comentariu

Colectarea ambalajelor de sticlă și includerea lor în beton prin înlocuirea nisipului și pietrișului este o practică des întâlnită în multe țări europene.

ECOTIC și InfoCons: Un nou parteneriat pentru un mediu curat

12 March 2018 - 02:57 PM 0 comentarii

ECOTIC se alătură în acest an Campaniei Naționale InfoCons „Închide, Stinge, Reciclează!“ cu mesajul necesității colectării separate a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și a deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA).

ECOTIC și InfoCons: Un nou parteneriat pentru un mediu curat

Asociația Environ transformă primăriile din România în modele de reciclare

12 March 2018 - 02:38 PM 0 comentarii

Asociaţia Environ a participat în perioada 18-21 februarie 2018 la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România - ACoR, cea mai importantă acţiune anuală, care a reunit peste 500 de primari de comune din toată ţara.

Asociația Environ transformă primăriile din România în modele de reciclare

ECOTIC sprijină Coaliția pentru Economie Circulară în România

12 March 2018 - 12:09 PM 0 comentarii
ECOTIC sprijină Coaliția pentru Economie Circulară în România

Coaliția pentru Economia Circulară în România este o inițiativă privată, apolitică, deschisă către toți actorii implicați în economia circulară.

În România valorificarea anvelopelor uzate înseamnă coincinerarea lor în fabricile de ciment

12 March 2018 - 11:30 AM 0 comentarii

Anvelopele scoase din uz constituie oriunde în lume o mare problemă de mediu dacă nu sunt gestionate corespunzător. Politicile europene privind economia circulară deschid noi oportunități de reciclare și de întoarcere în circuitul economic a acestor deșeuri.

Industria europeană lansează o nouă platformă online cu privire la modalitățile de reciclare optimă a deșeurilor electronice

01 March 2018 - 01:56 PM 0 comentarii

Pentru a răspunde solicitărilor de informații ale reciclatorilor privind prezența substanțelor periculoase din deșeurile electronice, producătorii și organizațiile de transfer responsabilități s-au alăturatinițiativei de a crea platforma "Informații pentru reciclatori - I4R", o sursă unică ce înglobează o gamă largă de informații și recomandări privind modul de manipulare a substanțelor periculoase

Industria europeană lansează o nouă platformă online cu privire la modalitățile de reciclare optimă a deșeurilor electronice

Februarie 2018

În 2016, 44,7 milioane tone de deșeuri electrice și electronice au fost generate la nivel global

13 February 2018 - 05:05 PM 0 comentarii

Deșeurile reprezintă o resursă importantă pentru populația lumii, iar unele dintre cele mai nocive tipuri de deșeuri sunt cu siguranță cele electrice și electrocasnice și doar o mică parte dintre acestea ajung la reciclat.

În 2016, 44,7 milioane tone de deșeuri electrice și electronice au fost generate la nivel global

Baterel şi şcolile din România reciclează!

13 February 2018 - 03:16 PM 1 comentariu
Baterel şi şcolile din România reciclează!

Rezultatele campaniilor de educație ecologică organizate de Asociația Environ în școlile din România în ultimii ani devin din ce în ce mai vizibile prin numărul mare al elevilor implicați în proiecte de reciclare, care este într-o continuă creștere.

ECOTIC, sub deviza „Se poate!“ în 2017

13 February 2018 - 02:59 PM 0 comentarii
ECOTIC, sub deviza „Se poate!“ în 2017

Pentru ECOTIC, anul 2017 a confirmat creșterea rolului pe care organizația îl are în domeniul gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în România. Depășirea pragului de 100.000 tone deșeuri electrice colectate în 11 ani de activitate, cele peste 40 de evenimente și campanii derulate de-a lungul anului în întreaga țară sunt câteva dintre reușitele lui 2017.

Recolamp a reciclat în ultimii 10 ani peste 15,5 milioane de echipamente de iluminat

12 February 2018 - 02:05 PM 0 comentarii
Recolamp a reciclat în ultimii 10 ani peste 15,5 milioane de echipamente de iluminat

Peste 3.650 tone deșeuri de echipamente de iluminat, echivalentul a 15,5 milioane de unități, au fost reciclate în România în ultimii 10 ani de Asociația Recolamp, organizație nonprofit ce are ca obiect de activitate colectarea și reciclarea în condiții de siguranță a deșeurilor provenite din echipamente de iluminat.

Roxana Şunică: „Dacă autorităţile locale nu simt cu adevărat că pot lua o amendă, tot ce scrie în lege este egal cu zero“

12 February 2018 - 12:51 PM 0 comentarii

Gestionarea deșeurilor electrice și electronice este o provocare peste tot în lume. Taxele pe care cetățenii le plătesc la achiziționarea oricărui echipament electric și electronic, diferențele dintre cantitățile pe care producătorii le pun pe piață și cele pe care le declară autorităților și atingerea obiectivelor de reciclare sunt principalele probleme cu care se confruntă organizațiile de transfer de responsabilitate din domeniu.

Ianuarie 2018

„Pentru atingerea obiectivelor europene de reciclare Italia are nevoie de mai multă muncă, iar România de un miracol“

07 January 2018 - 03:23 PM 0 comentarii

Cu o rată globală de reciclare a deșeurilor de ambalaje de peste 60% și o rată de valorificare a plasticului de aprox. 55%, Italia se situează printre cele mai performante țări în acest domeniu ca rezultat direct al organizării și optimizării unui sistem eficient în condiții de transparență de-a lungul ultimilor 20 de ani.

„Pentru atingerea obiectivelor europene de reciclare Italia are nevoie de mai multă muncă, iar România de un miracol“

PNGD-ul a fost dezbătut puţin, pe grabă şi în zadar

07 January 2018 - 02:59 PM 1 comentariu
PNGD-ul a fost dezbătut puţin, pe grabă şi în zadar

În data de 8 decembrie 2017 a avut loc mult așteptata dezbatere publică a unui document care ar fi trebuit adoptat încă din anul 2013, Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, o dezbatere făcută în grabă, mai mult de formă, în care deciziile erau luate cu mult timp înainte

Adin Ionescu: „Dezvoltăm împreună cu liderii industriei de reciclare sisteme integrate de colectare selectivă“

07 January 2018 - 01:43 PM 0 comentarii

În condiţiile în care autorităţile din România nu vor să adopte niciun instrument economic care să sprijine colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor, producătorii sunt singurii care susţin atingerea obiectivelor de colectare şi reciclare pe care ni le-am asumat ca ţară membră a Uniunii Europene.

Adina Vălean: „România nu trebuie să facă politici de mediu pentru a scăpa de amenzile Comisiei Europene, ci pentru a dezvolta economia circulară“

07 January 2018 - 01:26 PM 0 comentarii

La solicitarea redacţiei Revistei ecologic, Adina Vălean, președintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European, o bună cunoscătoare a realităţilor din România, dar şi a politicilor şi practicilor europene, a făcut o analiză a situaţiei în care se află ţara noastră din punct de vedere al politicilor de mediu în acest final de an, o analiză pe care v-o prezentăm în continuare.

Campania naţională ECOTIC „Orașe Curate“ s-a desfășurat în Fălticeni și Adjud

07 January 2018 - 11:50 AM 0 comentarii
Campania naţională ECOTIC „Orașe Curate“ s-a desfășurat în Fălticeni și Adjud

Campania națională ECOTIC dedicată colectării electricelor și electronicelor uzate din mediul urban denumită „Orașe Curate“ a luat startul simultan pe 11 decembrie 2017 în Adjud și Fălticeni. Programul itinerant de colectare i-a încurajat pe locuitori să aducă și să predea corect echipamentele electrice și electronice uzate la centrele de colectare locale.

Prima fabrică de reciclare a uleiurilor se deschide la Olteniţa

07 January 2018 - 11:22 AM 0 comentarii

Compania Green Oil & Lubes SRL va construi la Oltenița prima fabrică de reciclare a uleiurilor minerale din România, investiția totală fiind de 56 milioane de dolari.

Prima fabrică de reciclare a uleiurilor se deschide la Olteniţa

Decembrie 2017

CCR România a premiat câştigătorii campaniei „Cel mai tare la reciclare“

07 December 2017 - 03:16 PM 0 comentarii

Campania „Cel mai tare la reciclare“ a fost organizată de către CCR România în colaborare cu APM Satu Mare, ISJ Satu Mare, ALPIN SRL şi ALPIN RECYCLING SRL Satu Mare în perioada anului şcolar 2016 - 2017, în 23 unităţi de învăţământ din judeţ.

CCR România a premiat câştigătorii campaniei „Cel mai tare la reciclare“

Coincinerarea, o alternativă la depozitarea deşeurilor

07 December 2017 - 03:06 PM 0 comentarii
Coincinerarea, o alternativă la depozitarea deşeurilor

Patronatul din industria cimentului și altor produse minerale pentru construcții din România (CIROM), din care fac parte principalii jucători din industria cimentului din țară, a prezentat autorităților centrale și locale o soluție cu privire la problema deșeurilor în România și rolul fabricilor de ciment în gestionarea corectă a acestora.

Împreună, se poate!

07 December 2017 - 02:58 PM 0 comentarii
Împreună, se poate!

ECOTIC, cu sprijinul APDETIC și Rotary Club București Continental, a lansat în luna mai 2017 o campanie de donare a echipamentelor IT recondiționate. Campania s-a desfășurat în perioada 10 mai - 30 iulie 2017 și s-a adresat tuturor companiilor care au dorit să predea echipamente IT ieșite din uz. În urma acestei campanii, 59 de echipamente au fost recondiționate şi ulterior donate către 6 instituții care aveau mare nevoie de ele.

Bucureştiul va avea nu unul, ci mai multe incineratoare de deşeuri municipale

06 December 2017 - 03:31 PM 0 comentarii

De mai mult timp se discuta, mai mult pe la colțuri, de incineratorul de deșeuri care va fi construit la București. Totul gravita în jurul acestei instalații gigantice: studiile, strategiile primăriei, legislația de mediu din Parlament, chiar și realizarea Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, care trebuia neapărat să includă acest incinerator atât de dorit de primărie.

Ionuţ Georgescu: „Cetăţeanul este principalul actor în sistemul de gestionare a deşeurilor“

06 December 2017 - 03:05 PM 0 comentarii

Deșeurile municipale sunt acele deșeuri generate de cetățeni și de care majoritatea primăriilor din țara asta nu sunt interesate în niciun fel. Periodic, spre final de an, responsabilitatea privind gestionarea deşeurilor este pasată de la primării la producătorii de bunuri ambalate și, mai nou, către organizațiile de transfer de responsabilitate.

Sectorul 1, obligat să colecteze selectiv

06 December 2017 - 12:56 PM 0 comentarii

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a anunțat că cetățenii trebuie să colecteze selectiv, altfel rămân cu gunoiul neridicat. Oamenii trebuie doar să separe gunoaiele umede de deșeurile din carton, plastic, sticlă etc. și să le depună în două pubele diferite, care există deja.

Consultări privind sistemul de management al deșeurilor reciclabile

06 December 2017 - 12:46 PM 0 comentarii

Vicepremierul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, și vicepremierul Marcel Ciolacu au avut o consultare cu reprezentanții producătorilor și importatorilor de ambalaje și produse ambalate pe tema soluțiilor de implementare a unui sistem eficient de management al deșeurilor reciclabile.

Noiembrie 2017

Austria, exemplu de bune practici în domeniul deşeurilor de ambalaje

11 November 2017 - 03:42 PM 0 comentarii

Cu o rată de reciclare a deșeurilor de ambalaje de aproximativ 70%, Austria se situează printre cele mai performante țări în această privinţă, precum și în topul european al reciclării deșeurilor municipale. Chiar dacă deține un istoric îndelungat în domeniu, recent, ca urmare a deschiderii pieței transferului de responsabilitate, mecanismul de gestiune a deșeurilor de ambalaje s-a modificat printr-o modelare economică funcțională, echidistantă și simplificată, cu precădere în privința deșeurilor de ambalaje generate în gospodăriile populației.

Austria, exemplu de bune practici în domeniul deşeurilor de ambalaje

Cum poluăm fără să ne dăm seama? Deșeuri menajere periculoase

11 November 2017 - 03:20 PM 0 comentarii

România produce anual 267 milioane tone de deșeuri, dintre care 670.000 de tone sunt deșeuri periculoase. Cele mai importante surse de deșeuri periculoase sunt câteva sectoare de activitate precum cel industrial, HORECA, industria chimică și auto, domeniul medical și farmaceutic sau industria alimentară.

Cum poluăm fără să ne dăm seama? Deșeuri menajere periculoase

CCR și Decathlon, parteneriat pentru un mediu mai curat

11 November 2017 - 03:12 PM 0 comentarii
CCR și Decathlon, parteneriat pentru un mediu mai curat

Campania „Aruncă Isteț! - Reciclează și vei fi recompensat“ este desfășurată de CCR România și Decathlon de la începutul lunii septembrie și până la finalul anului 2017.

Depozitele neconforme au intrat în vizorul ministrului Mediului

11 November 2017 - 02:06 PM 0 comentarii

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a avut în ultima lună o serie de vizite fulger la mai multe depozite de deşeuri neconforme din Transilvania şi din Moldova, unde s-a
întâlnit cu cei care administrează depozitele şi cu autorităţile publice locale.

Depozitele neconforme au intrat în vizorul ministrului Mediului

Comisia Europeană atenţionează din nou România pentru deficienţe în gestionarea deşeurilor

11 November 2017 - 02:00 PM 0 comentarii
Comisia Europeană atenţionează din nou România pentru deficienţe în gestionarea deşeurilor

Problemele majore pe care România le are în gestionarea deşeurilor municipale au intrat de mai mult timp în atenţia Comisiei Europene, instituţie care a avertizat oficialii guvernamentali de riscurile la care se expune ţara noastră în cazul în care nu se iau în considerare obligaţiile asumate şi recomandările venite din partea Comisiei.

Au început înscrierile la Can Art&Design Festival, ediția a IV-a

11 November 2017 - 12:46 PM 0 comentarii

Can Art&Design Festival a deschis înscrierile pentru cea de-a patra ediție a concursului în care elevi, studenți, absolvenți ai facultăților de design și specialiști în design grafic își pot demonstra creativitatea arătând ce înseamnă reciclarea pentru ei.

Au început înscrierile la Can Art&Design Festival, ediția a IV-a

Tarife diferențiate pentru deşeuri

11 November 2017 - 12:32 PM 0 comentarii

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că tarifarea diferențiată a deșeurilor colectate ar putea fi implementată de la 1 ianuarie 2018, cu o perioadă de grație de șase luni pentru ca primăriile să își revizuiască contractele de salubrizare.

Octombrie 2017

Constantin Damov: „România se află într-un blocaj aproape fără ieşire în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor“

05 October 2017 - 02:19 PM 0 comentarii

Colectarea deşeurilor municipale în România este de prea mult timp o problemă la care autorităţile publice, indiferent de culoarea lor politică, nu au reuşit până acum să găsească o rezolvare.

Constantin Damov: „România se află într-un blocaj aproape fără ieşire în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor“

Asociația Recolamp a gestionat 3.650 de tone deșeuri de echipamente de iluminat în primii 10 ani de activitate

05 October 2017 - 01:24 PM 0 comentarii
Asociația Recolamp a gestionat 3.650 de tone deșeuri de echipamente de iluminat în primii 10 ani de activitate

Asociația Recolamp, organizație nonprofit fondată de General Electric Hungary Kft., Ledvance GMBH şi Philips Lighting România, a marcat 10 ani de activitate și de reciclare a deșeurilor de echipamente de iluminat printr-o expoziție de fotografie ce suprinde viața românilor în relație cu iluminatul, într-o țară plină de contraste, dar care are obligații europene ferme privind colectarea și reciclarea deșeurilor din becuri, neoane și corpuri de iluminat.

ENVIRON 10 ANI: 50.000 tone de deşeuri electrice reciclate

05 October 2017 - 12:51 PM 0 comentarii
ENVIRON 10 ANI: 50.000 tone de deşeuri electrice reciclate

Peste 4000 de centre dotate cu infrastructură de colectare a deșeurilor de la populație la nivel național, 50.000 de tone deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) colectate și reciclate la standarde europene de protecție a mediului, aproape 100 de campanii de conștientizare derulate, 3 aplicații mobile pentru sistemele de operare Android și iOS printre care un instrument util ce orientează utilizatorii spre cel mai apropiat centru de reciclare, 5 proiecte europene, primul program de educație ecologică implementat în peste 1100 de școli care reciclează activ, primul centru de colectare selectivă pe 10 fracții în București, sute de parteneriate și o comunitate de zeci de mii de oameni responsabili și implicați în domeniul mediului și luptei împotriva schimbărilor climatice.

Garda Naţională de Mediu a închis 12 depozite de deșeuri neconforme

05 October 2017 - 11:32 AM 0 comentarii

România se află în procedură de infringement pentru 68 de depozite de deșeuri neconforme. Dintre acestea, Garda Națională de Mediu (GNM) a închis sau ecologizat recent zece depozite municipale și două industriale, arată un comunicat al instituției.

Un primar a făcut din Mizil un exemplu de bună practică pentru toate localităţile din România

04 October 2017 - 04:51 PM 0 comentarii

De ani de zile în România se discută pe tema deşeurilor municipale. De fiecare dată aflăm că nu sunt bani, că cetăţenii nu vor să se implice sau că în oraşe nu se poate face prea uşor colectare selectivă.

Septembrie 2017

O situaţie a Sistemelor de Management Integrat al Deşeurilor

07 September 2017 - 01:16 PM 0 comentarii
O situaţie a Sistemelor de Management Integrat al Deşeurilor

Vă prezentăm un material referitor la Sistemele de Management Integrat al Deşeurilor, sisteme care nu sunt funcţionale deşi au fost începute acum mulţi ani.
Materialul ne-a fost pus la dispoziţie de către Bogadan Constantinescu membru în Coaliţia pentru Economie Circulară şi director general al SC PRO RECYCLING & CONSULTING SRL.

Aruncarea medicamentelor expirate la gunoi, un pericol ascuns

02 September 2017 - 12:25 PM 0 comentarii

Cu toţii avem prin casă medicamente, unguente, siropuri, dispozitive medicale sau alte produse de îngrijire personală pe care nu le mai folosim, din diverse motive: au expirat (da, medicamentele expiră!), au ambalajele deteriorate sau pur şi simplu nu ne mai sunt necesare (ne-am însănătoşit, am schimbat sau am întrerupt tratamentul).

Aruncarea medicamentelor expirate la gunoi, un pericol ascuns

CCR România și Dedeman: Parteneriat pentru colectarea deșeurilor de baterii și acumulatori portabili

02 September 2017 - 12:12 PM 0 comentarii

Campania de colectare a bateriilor și acumulatorilor portabili uzați „Fiecare Baterie Contează“ este desfășurată de CCR România în perioada 22 iunie - 30 decembrie 2017, în toate magazinele Dedeman din România.

CCR România și Dedeman: Parteneriat pentru colectarea deșeurilor de baterii și acumulatori portabili

Retrospectiva campaniilor ECOTIC „Orașe Curate“ și „Stația de Reciclare“. Colectarea DEEE: traseu, acoperire națională și rezultate

02 September 2017 - 12:02 PM 0 comentarii
Retrospectiva campaniilor ECOTIC „Orașe Curate“ și „Stația de Reciclare“. Colectarea DEEE: traseu, acoperire națională și rezultate

Organizația ECOTIC și-a intensificat eforturile de comunicare către populație, în toate mediile din țară, precum și de colectare efectivă a DEEE-urilor. Obiectivul principal este încurajarea românilor să predea corect spre reciclare electricele și electronicele uzate, într-o manieră cât mai ușoară și motivantă.

Mulți turiști de pe litoral au înțeles de ce contează reciclarea dozelor de aluminiu

01 September 2017 - 03:27 PM 0 comentarii

Turiștii care își petrec vacanța pe litoral au devenit mai atenți la ce lasă în urmă. Campania de conștientizare „ExtravaCANza - Și mama reciclează!“, desfășurată de Every Can Counts România la sfârșitul lunii iulie 2017, a contribuit la colectarea a 1500 de kilograme de doze din aluminiu, de trei ori mai mult decât ediția din anul trecut.

Mulți turiști de pe litoral au înțeles de ce contează reciclarea dozelor de aluminiu

August 2017

CCR România desfăşoară o nouă campanie de colectare a deşeurilor de baterii şi acumulatori portabili

11 August 2017 - 11:18 AM 0 comentarii

Campania de colectare a bateriilor și acumulatorilor portabili uzați „Noul tu găsește putere în reciclare“ a fost demarată de CCR România alături de Kaufland România şi se desfăşoară între 9 iunie - 31 decembrie 2017.

CCR România desfăşoară o nouă campanie de colectare a deşeurilor de baterii şi acumulatori portabili

ECOTIC raportează 100.000 de tone de deșeuri electrice colectate

11 August 2017 - 10:43 AM 0 comentarii
ECOTIC raportează 100.000 de tone de deșeuri electrice colectate

ECOTIC, prima organizație de transfer de responsabilități în domeniul colectării și reciclării DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice) din România, a atins pragul de 100.000 de tone DEEE colectate și introduse în fluxul reciclării de-a lungul a 10 ani de activitate (30 aprilie 2007 - 30 iunie 2017).

Viitorul reciclării deșeurilor în România - model italian de bune practici

10 August 2017 - 03:10 PM 0 comentarii
Viitorul reciclării deșeurilor în România - model italian de bune practici

Asociația Environ, în parteneriat cu Asociația Recolamp și cu sprijinul Ministerului Mediului, Consiliului Concurenței, Ministerio dell’Ambiente e della Tutela del Territorio e del Mare din Italia și Centro di Coordinamento RAEE (Cdc RAEE), a organizat în data de 5 iulie 2017 conferința „Viitorul reciclării deșeurilor în România: performanță și inovație în domeniul DEEE“.

Conferinţa OPP REMAT, oportunităţi de afaceri şi clarificări legislative

10 August 2017 - 03:01 PM 0 comentarii

OPP REMAT, organizaţia patronală care reuneşte unii dintre cei mai importanţi valorificatori şi reciclatori de deşeuri din România, organizează în fiecare an câte două conferinţe, evenimente la care Revista ecologic este de fiecare dată prezentă.

Conferinţa OPP REMAT, oportunităţi de afaceri şi clarificări legislative

„ExtravaCANza - Și mama reciclează!“ la Mamaia

10 August 2017 - 02:31 PM 0 comentarii

Every Can Counts România a organizat o nouă ediție a campaniei „ExtravaCANza - Și mama reciclează!“. În luna iulie, turiștii aflați pe litoral au avut la dispoziție un aparat inteligent pentru reciclarea dozelor de aluminiu și au participat la activități distractive cu premii.

„ExtravaCANza - Și mama reciclează!“ la Mamaia

Mihai Sofian: „Trăim într-o ţară care a pierdut cea mai mare parte din industrie“

10 August 2017 - 01:53 PM 0 comentarii

Întâlnirea OPP REMAT care a avut loc în această vară la Mamaia a strâns un număr record, de aproape 150 de participanţi. Subiectele abordate în dezbaterile la care au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Administraţiei Fondului pentru Mediu şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului au vizat actualele, dar şi eventualele schimbări legislative din domeniul deşeurilor, modul corect de raportare a cantităţilor de deşeuri gestionate de către agenţii economici şi perspectivele de dezvoltare în acest domeniu economic.

Cornel Brezuică: „România nu colectează separat, iar aceasta este o problemă care ne va afecta în scurt timp“

10 August 2017 - 01:28 PM 0 comentarii

Administrația Fondului pentru Mediu este instituția subordonată Ministerului Mediului care a finanțat de-a lungul anilor 26 de categorii de proiecte și programe naționale de protecție a mediului. Anularea timbrului de mediu, care a reprezentat de-a lungul anilor principala sursă de finanțare a Fondului pentru Mediu, a redus considerabil posibilitățile de finanțare ale instituției.

Iulie 2017

Taiwanul importă tehnologie de reciclare din România

05 July 2017 - 05:29 PM 0 comentarii

O delegaţie condusă de secretarul general al Biroului de Protecţia Mediului din Tainan, oraşul care a fost prima capitală a Taiwanului, a vizitat România în cursul lunii mai pentru a vedea cum se face reciclarea în ţara noastră.

Conferinţa „România - Orizont 2020: Îndeplinirea obligațiilor restante în domeniul deșeurilor, o urgență națională“

05 July 2017 - 05:02 PM 0 comentarii

În data de 12 iunie 2017, Revista ecologic a organizat la Hotel Intercontinental, Bucureşti, a cincea conferinţă „România - Orizont 2020“.

Iunie 2017

Asalt media asupra depozitului de deşeuri municipale Glina

16 June 2017 - 09:50 AM 1 comentariu
Asalt media asupra depozitului de deşeuri municipale Glina

În această perioadă de instabilitate politică fără precedent, grupuri de interese din zona deşeurilor au pornit un asalt pentru preluarea celui mai mare depozit de deşeuri conform din România depozitul Glina.

Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor a intrat în dezbatere publică

09 June 2017 - 11:02 AM 1 comentariu

România deține, la ora actuală, 51 de stații de transfer al deșeurilor și 104 staţii de sortare, atât a deșeurilor reciclabile colectate separat, cât și a deșeurilor colectate în amestec, reiese dintr-o statistică publicată de Ministerul Mediului, prin Direcția Generală Deșeuri, Situri Contaminate și Substanțe Periculoase, în prima versiune a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD), supusă dezbaterii publice

Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor a intrat în dezbatere publică

Reciclarea ambalajelor de sticlă

09 June 2017 - 10:48 AM 0 comentarii
Reciclarea ambalajelor de sticlă

Aderarea Parlamentului European la conceptul de economie circulară și pașii pe care îi face în această direcție ar trebui să fie urmăriți cu atenție de autoritățile din România, din partea cărora se așteaptă acțiuni convergente.

Pentru reciclare, cheamă ajutoare!

09 June 2017 - 10:40 AM 0 comentarii
Pentru reciclare, cheamă ajutoare!

În perioada 26 aprilie - 5 iunie 2017, Green Group și ECOTIC desfășoară campania „Pentru reciclare, cheamă ajutoare!“, adresată locuitorilor Capitalei care au de predat electronice uzate. Campania informează publicul asupra existenței serviciului SIGUREC Mobil de preluare a deșeurilor direct de la domiciliu.

Stația de Reciclare ECOTIC își continuă drumul în județul Argeș

09 June 2017 - 10:35 AM 0 comentarii

„Stația de Reciclare“ este o campanie de informare a publicului și colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) lansată de Organizația ECOTIC în iunie 2016, dedicată mai ales mediului rural din România.

Stația de Reciclare ECOTIC își continuă drumul în județul Argeș

„Împreună, se poate“: campanie pentru donații de echipamente IT

09 June 2017 - 10:29 AM 0 comentarii
„Împreună, se poate“: campanie pentru donații de echipamente IT

ECOTIC cu sprijinul APDETIC și Rotary Club București Continental, a lansat o campanie de colectare și ulterior de donație de echipamente IT.

Românii au reciclat 35.000 de baterii uzate în ultimele 6 luni

09 June 2017 - 10:18 AM 0 comentarii

Bilanțul campaniei „Privește Partea Pozitivă“ la finalul celei de-a doua ediții înregistrează peste 8 tone de baterii și acumulatori portabili uzați colectate de la cei peste 3000 de participanți înscriși în program.

Românii au reciclat 35.000 de baterii uzate în ultimele 6 luni

WEEE Forum: 15 ani de succese în reciclarea deșeurilor de echipamente electronice

09 June 2017 - 09:44 AM 0 comentarii
WEEE Forum: 15 ani de succese în reciclarea deșeurilor de echipamente electronice

Cu ocazia celei de-a cincea Conferințe Internaționale WEEE, găzduită de Malta în perioada 26-27 aprilie 2017, WEEE Forum a celebrat 15 ani de activitate și a prezentat viziunea sa pentru asigurarea unui viitor eficient și durabil în domeniul colectării și reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Cooperarea între toți partenerii interesați va fi cheia atingerii țintelor ambițioase de colectare propuse. Organizaţiile din România care fac parte din WEEE Forum sunt ECOTIC, ENVIRON şi ROREC.

Digitalizarea şi inovaţia vor avea un impact deosebit asupra economiei sustenabile

08 June 2017 - 04:14 PM 0 comentarii

Conferinţa anuală a WEEE Forum, organizată la Malta în perioada 26-27 aprilie a.c., a fost un eveniment important pentru toţi cei care se ocupă de gestionarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice din Europa.

Mai 2017

Greșelile autorităților împing salubrizarea în prăpastie

11 May 2017 - 03:00 PM 0 comentarii

Gestionarea deșeurilor municipale este pentru România o misiune aproape imposibilă. Apartenența la Uniunea Europeană ne-a impus reguli, standarde, reglementări și obligații ce revin în mare parte autorităţilor locale și centrale ale statului și, implicit, fiecărui cetățean din România.

Greșelile autorităților împing salubrizarea în prăpastie

CCR România şi Hornbach au lansat campania „Fiecare bec contează. Reciclează-l!“

11 May 2017 - 02:26 PM 0 comentarii
CCR România şi Hornbach au lansat campania „Fiecare bec contează. Reciclează-l!“

CCR Logistics Systems RO, împreună cu Hornbach România, derulează în perioada 3 aprilie - 31 decembrie 2017 campania „Fiecare bec contează!“.

Traseul deșeurilor medicale până la eliminare

11 May 2017 - 02:18 PM 0 comentarii

Anual, circa 20.000 de tone de deșeuri medicale sunt generate de unitățile spitalicești de stat și private, adică aproximativ 3% din totalul deșeurilor periculoase colectate în România.

Traseul deșeurilor medicale până la eliminare

Rezultatele campaniei „Orașe Curate: Botoșani“

11 May 2017 - 01:57 PM 0 comentarii

„Orașe Curate“, campania națională ECOTIC dedicată colectării echipamentelor electrice și electronice uzate din mediul urban, s-a desfășurat în perioada 1 martie - 7 aprilie 2017 în municipiul Botoșani.

Rezultatele campaniei „Orașe Curate: Botoșani“

„Staţia de Reciclare“ a ajuns în judeţul Argeş

11 May 2017 - 01:52 PM 0 comentarii
„Staţia de Reciclare“ a ajuns în judeţul Argeş

„Stația de Reciclare“ este o campanie de informare a publicului și de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice lansată de Organizația ECOTIC în iunie 2016 și dedicată mediului rural din România.

Eco-Rom Ambalaje a primit licența de operare

11 May 2017 - 01:48 PM 0 comentarii

În data de 11 aprilie 2017, Ministerul Mediului a emis Licenţa de Operare pentru Eco-Rom Ambalaje SA, în formatul standard prevăzut de legislația în vigoare.

Eco-Rom Ambalaje a primit licența de operare

România, repetentă la reciclare

11 May 2017 - 01:37 PM 0 comentarii
România, repetentă la reciclare

Uniunea Europeană propune obiective de reciclare din ce în ce mai ambițioase, care să favorizeze tranziția către o economie circulară pentru toate statele membre.

50 de sisteme SIGUREC vor fi instalate în Capitală

11 May 2017 - 01:25 PM 3 comentarii

Gabriela Firea, primarul Capitalei, și Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, au anunțat demararea unor acțiuni importante pentru cetățenii Capitalei, printre care implementarea unui sistem pentru managementul calității aerului, colectarea selectivă a deșeurilor municipale, creșterea suprafețelor verzi din București și un program de educație și conștientizare, în special în rândul tinerilor, privitor la gestiunea deșeurilor.

50 de sisteme SIGUREC vor fi instalate în Capitală

Pungile din plastic vor ajunge la mâna parlamentarilor

11 May 2017 - 11:57 AM 0 comentarii

Ministerul Mediului a propus recent un proiect de lege privind deșeurile de ambalaje, care se referă în principal la interzicerea pungilor de plastic subțire cu mâner.

Aprilie 2017

Un an de la deschiderea Centrului Municipal de Colectare Iaşi

03 April 2017 - 05:13 PM 0 comentarii

Centrul Municipal de Colectare Iaşi (CMCI) s-a deschis în martie 2016 şi a reprezentat o premieră pentru ţara noastră: pentru prima oară, un municipiu avea pe teritoriul său un centru universal de colectare a deşeurilor generate în gospodării private. Peste 40 de tone de deşeuri au fost predate la CMCI de la deschidere.

Un an de la deschiderea Centrului Municipal de Colectare Iaşi

Conferinţa WEEE Forum, Malta 2017

03 April 2017 - 05:09 PM 0 comentarii
Conferinţa WEEE Forum, Malta 2017

WEEE Forum, asociaţia europeană care reprezintă peste 30 de organizaţii de transfer de responsabilităţi în domeniul gestionării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), împlineşte 15 ani de activitate. Conferinţa aniversară va avea loc în Malta, în perioada 26-27 aprilie 2017.

SNRB a premiat câștigătorii campaniei „Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci“

03 April 2017 - 04:46 PM 0 comentarii

Primăriile care s-au implicat activ în campania națională „Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci“ derulată de Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) și au dat dovadă de inițiative pline de originalitate, au fost recompensate cu premii pe măsură.

SNRB a premiat câștigătorii campaniei „Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci“

Mai multă reciclare, mai puține gropi de gunoi și limitarea risipei alimentare

03 April 2017 - 03:38 PM 0 comentarii

Patru directive privind gestionarea deșeurilor provenite în principal din gospodării și de la micile întreprinderi au fost modificate de către parlamentarii europeni în data de 14 martie 2017.

Mai multă reciclare, mai puține gropi de gunoi și limitarea risipei alimentare

Doru Iorga: "Colectarea deșeurilor este gestionată pe două fluxuri de către două instituții separate"

03 April 2017 - 02:25 PM 0 comentarii

Orice problemă a cărei rezolvare depinde de mai multe instituții ale Statului este amânată la nesfârșit în România. Rar se întâmplă ca funcționari din două ministere să încerce măcar să găsească o cale de compromis, chiar dacă la mijloc este interesul cetățenilor și al României ca țară europeană.

Martie 2017

Reciclarea uleiurilor industriale prin ultrapurificare

07 March 2017 - 04:01 PM 0 comentarii

Compania Master PH din Bucureşti a dezvoltat o tehnologie specială de reciclare prin purificare a uleiurilor auto şi a uleiurilor industriale. Pentru parcurile auto, dar şi pentru firmele care
au utilaje şi instalaţii de producţie cu acţionare hidraulică, această tehnologie poate aduce economii semnificative în costurile de întreţinere ale acestora.

Reciclarea uleiurilor industriale prin ultrapurificare

Cantitățile de deșeuri colectate au crescut semnificativ anul trecut

07 March 2017 - 03:55 PM 0 comentarii
Cantitățile de deșeuri colectate au crescut semnificativ anul trecut

Îndeplinirea obiectivelor de valorificare pe care le au cei care pun pe piață produse ambalate reprezintă o mare problemă pentru cei care au obligații în domeniu. Preluarea responsabilităților acestora de către organizații specializate este o practică comună tuturor țărilor Uniunii Europene, iar sistemul de preluare a responsabilităților funcționează în România din anul 2004, odată cu înființarea Eco-Rom Ambalaje.

Asociația Environ și Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană au lansat o „Provocare la reciclare!“

07 March 2017 - 03:47 PM 0 comentarii

Asociația Environ și Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) împreună cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) și compania Remat-Holding au lansat mediului de afaceri german din România o „Provocare la reciclare!“, un proiect destinat îmbunătățirii relațiilor dintre angajați, companii și mediu și a impactului ecologic pe care îl determină.

Asociația Environ și Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană au lansat o „Provocare la reciclare!“

OPP REMAT, dezbatere pe tema raportărilor privind trasabilitatea deșeurilor

07 March 2017 - 03:04 PM 0 comentarii
OPP REMAT, dezbatere pe tema raportărilor privind trasabilitatea deșeurilor

În perioada 20-21 februarie 2017 a avut loc la Sinaia Conferința anuală a Organizației Patronale și Profesionale REMAT (OPP REMAT), eveniment care a reunit reprezentanți ai celor mai importanți valorificatori de deșeuri din România și ai organizațiilor de transfer de responsabilitate din domeniul deșeurilor.

O iniţiativă Green Group şi ECOTIC: SIGUREC Mobil „te lasă“ fără electronicele uzate

07 March 2017 - 02:47 PM 0 comentarii

Bucureştenii în căutare de soluţii rapide şi fără bătăi de cap pentru predarea spre reciclare a electronicelor vechi au la dispoziţie şi serviciul de colectare din faţa casei, SIGUREC MOBIL, pe lângă metodele clasice de schimb 1 la 1 şi predarea la punctele de colectare dedicate.

O iniţiativă Green Group şi ECOTIC: SIGUREC Mobil „te lasă“ fără electronicele uzate

Asociația Recolamp a colectat 658 tone deșeuri de echipamente de iluminat în anul 2016

07 March 2017 - 01:45 PM 0 comentarii

Recolamp, organizație non-profit fondată în 2007 de General Electric, Os-ram România și Philips România, a colectat și asigurat reciclarea a 658 tone de deșeuri din echipamente de iluminat în 2016.

Asociația Recolamp a colectat 658 tone deșeuri de echipamente de iluminat în anul 2016

Depozitul de deșeuri Iridex trebuie să închidă celulele 1-5

07 March 2017 - 01:31 PM 0 comentarii

Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, solicită Agenției de Mediu București urgentarea procedurilor de închidere a celulelor 1 - 5 de la groapa de gunoi Iridex, care poate funcționa cel mult până în anul 2019.

Mihai Sofian: „România are ținte de atins în valorificare și noi putem contribui decisiv la atingerea acestora“

06 March 2017 - 03:34 PM 0 comentarii

Organizaţia patronală şi profesională OPP REMAT este cea mai importantă asociaţie a valorificatorilor de deşeuri din România. Spre deosebire de cei care lucrează în salubritate, care depind de subvenţii, de taxe, de plăţi de la bugetele locale, valorificatorii de deşeuri nu depind decât de piaţă, de preţurile materialelor, de bursă. Despre piaţa deşeurilor şi despre relaţiile cu autorităţile am vorbit cu Mihai Sofian, preşedintele OPP REMAT.

Februarie 2017

Raport CE: România are niveluri de reciclare și compostare a deșeurilor de 16%, sub media europeană de 44%

09 February 2017 - 05:16 PM 0 comentarii

Eficiența resurselor din România este scăzută, economia circulară subdezvoltată, în timp ce nivelurile de reciclare și compostare se află mult sub media europeană, se arată într-un raport al Comisiei Europene de evaluare a punerii în aplicare a politicilor Uniunii Europene de mediu în statele membre.

Raport CE: România are niveluri de reciclare și compostare a deșeurilor de 16%, sub media europeană de 44%

Beneficiile reciclării dozelor de aluminiu

09 February 2017 - 04:34 PM 0 comentarii
Beneficiile reciclării dozelor de aluminiu

În trecut, aluminiul era mai valoros decât aurul, însă, odată cu trecerea timpului, acest material a devenit mult mai accesibil și face parte astăzi dintr-o normalitate pe care consumatorii o trăiesc zi de zi.

Clement Hung: „Sistemul de colectare trebuie resuscitat pentru ca ţara noastră să se îndrepte către o economie circulară“

09 February 2017 - 02:43 PM 0 comentarii

Nu este o noutate faptul că România este ultima ţară din Europa în ceea ce priveşte managementul deşeurilor municipale, o ţară care îşi depozitează deşeurile colectate neselectat de la o populaţie care, chiar dacă ar vrea să schimbe ceva, nu are ce face în condiţiile în care autorităţile centrale şi cele locale menţin în continuare acest sistem specific ţărilor din lumea a treia.

Taxa de depozitare a deşeurilor nu a supravieţuit decât două săptămâni

09 February 2017 - 01:58 PM 0 comentarii

Din prima zi a anului 2017, în România a intrat în vigoare așa-numita taxă de depozitare a deșeurilor, o taxă impusă printr-o lege neînsoțită, firește, de norme și mecanisme de aplicare. Scopul acestei taxe ar fi trebuit să fie, dacă ea ar fi fost aplicată corect, reducerea cantităților de deșeuri depozitate și încurajarea reciclării. Aplicată prost, la noi taxa nu a dus decât probleme, de la blocarea activității salubriştilor și până la închiderea unor depozite de deșeuri.

Ianuarie 2017

Protecția mediului, o temă de actualitate pentru AHK România

16 January 2017 - 04:31 PM 0 comentarii
Protecția mediului, o temă de actualitate pentru AHK România

Un grup de firme germane membre ale Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană - AHK România - cere Ministerului Mediului suspendarea aplicării penalităţii producătorilor contribuabili la AFM pentru anul 2016, ca măsură reparatorie faţă de lipsa soluţionării blocajului existent în domeniul colectării şi reciclării ambalajelor de hârtie, carton, plastic şi sticlă, până la remedierea situaţiei existente.

Colaborare între Green Group şi ECOTIC pentru colectarea electronicele uzate

16 January 2017 - 04:20 PM 0 comentarii

O nouă campanie semnată de Green Group şi ECOTIC a oferit bucureştenilor o soluţie mobilă de colectare a electronicelor vechi chiar din pragul casei. SIGUREC MOBIL este un serviciu care se poate accesa din aplicaţia pentru smartphone SIGUREC.

Colaborare între Green Group şi ECOTIC pentru colectarea electronicele uzate

Every Can Counts România a premiat reciclarea creativă

16 January 2017 - 03:58 PM 0 comentarii

Can Art&Design Festival, concurs organizat pentru al treilea an consecutiv, a devenit o formă de educaţie ecologică în ceea ce priveşte revalorificarea dozelor din aluminiu într-o manieră creativă. Această ediţie a reunit peste 80 de lucrări înscrise în cele patru secţiuni - Can Bag Design, Design, Handmade Adulţi şi Handmade Copii.

Every Can Counts România a premiat reciclarea creativă